EFECTELE ADVERSE ale dezinfectantului în exces

9 aprilie 2020  |  05:38  |  👁 540 Vizualizari


Dermatologii ne recomandă să folosim de câte ori avem ocazia apa și săpunul și doar când e necesar dezinfectant. Dezinfectantul pe bază de clor sau alcool, folosit în exces, afectează ușor organismul. Medicii ne sfătuiesc să nu folosim dezinfectanți cu o concentrație de alcool mai mare de 70%, în caz contrar vom avea răni la nivelul pielii.

Dezinfectanții din clor sau alcool pot avea efecte adverse

Dezinfectanții din clor, alcool, sau substanțe biocide puternice pot afecta ușor organismul, iar primele semne care arată că dezinfectantul a fost folosit în exces apar la nivelul pielii: piele uscată, mâncărimi, sau usturimi. De asemenea, pot apărea răni chiar mai grave. Aceste dermatite ne pot face mai vulnerabili chiar în fața virusului de care încercăm să ne apărăm.

Specialiștii ne sfătuiesc să folosim dezinfectanti cu o concentrație de alcool între 60 și 70%, să nu ne dăm cu dezinfectant pe față și să nu folosim biocide. Putem căpăta răni, alergii, sau intoxicații.

„Să folosim substanțe emoliente, să folosim substanțe hidratante, să folosim niște creme cicatrizante, niște produse ca un fel de cremă-barieră. Putem dezvolta și alergii. Dermatitele acestea, în special dermatitele acute de contact, în special formele de dermatite acute prin rănile apărute sau prin micile vezicule, initial mici ulterior vizibile cu ochiul liber pot să constituie poartă de intrare pentru stafilococi, mai nou pentru virusul asta si nu numai”, a declarat dermatologul Carmne Curea.

Virusul poate deveni rezistent la dezinfectantul folosit în exces

De asemenea, medicii atrag atenția asupra faptului că virusul ar putea să devină rezistent la dezinfectanți:

„De fiecare dată când folosim un dezinfectant foarte mult timp e posibil ca acel microorganism să devină rezistent. Așa cum se întâmplă și antibioticele folosite prea des in raport cu diversele bacterii. Dacă se va prelungi, sperăm că nu, sigur că lucrul ăsta e posibil”, a declarat medicul Adrian Marinescu.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.