De ce maioneza este periculoasă pentru sănătate

14 iulie 2021  |  08:23  |  👁 823 Vizualizari


De ce maioneza este periculoasă? Nutriţioniştii enumeră numeroase motive: maioneza este un produs greu de digerat, hipercaloric şi plin de grăsimi. Iar dacă maioneza este din comerţ, lista este şi mai lungă: conţine conservanţi, coloranţi, emulgatori, agenţi de îngroşare, potenţiatori de gust.
Maioneza este preparată din gălbenuş de ou amestecat cu ulei, zeamă de lămâie, muştar şi puţină sare. În volumul „Abecedar de nutriţie“, profesorul Nicolae Hâncu notează că „maioneza conţine multe calorii, provenite din lipide.

Grăsimile prezente în maioneză sunt în principal nesaturate (din ulei), dar ea conţine şi colesterol (din ou)“. 100 de grame de maioneză conţin nu mai puţin de 733 de calorii. Doar o lingură de maioneză furnizează 110 calorii.

Tot în 100 de grame de maioneză sunt înglobate 80 de grame de grăsimi şi 67 de miligrame de colesterol. De ce maioneza este periculoasă Dacă aveţi poftă de maioneză, nutriţioniştii vă sfătuiesc să o preparaţi în casă, din ouă proaspete şi ulei de măsline.

Evitaţi ouăle de raţă, fiindcă pot vehicula Salmonella. Utilizaţi zeamă de lămâie stoarsă pe loc, nu acid citric sau suc de lămâie industrial. Maioneza trebuie consumată ocazional. Nu faceţi exces de maioneză, chiar de casă fiind, recomandă profesorul Hâncu.

Folosiţi maioneza cu zgârcenie, ca un condiment, nu ca fel de mâncare principal. După preparare, maioneza nu trebuie păstrată mai mult de 1-2 zile în frigider, deoarece se poate altera foarte uşor, devenind toxică. Nu asociaţi maioneza cu carne sau brânzeturi, ci asezonaţi eventual legume fierte sau crude.
sursa: adevarul.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.