Cum deosebești aloe vera comestibilă și medicinală de celelalte specii

22 iunie 2020  |  08:33  |  👁 3345 Vizualizari


Aloe reprezintă o familie de plante suculente cu aproape 500 de specii sau varietăți, dar numai câteva dintre ele sunt cu adevărat bune pentru consum și pentru preparatele cu proprietăți curative. Iată cum să deosebești aloe vera comestibilă și medicinală față de celelalte.

Aloe este o plantă suculentă iubitoare de soare și pământuri aride, care crește în sălbăticie în Peninsula Arabică, dar și în nordul Americii. Cu toate acestea, aloe a fost ușor cultivată la ghiveci și azi oricine poate avea câteva plante de aloe vera în casă, fără să depună prea mari eforturi să le îngrijească.
diverse specii de aloe vera, nu toate sunt medicinale și comestibile!

Doar că numai o singură specie de aloe vera comestibilă se cultivă ușor la ghiveci, iar aceasta este des confundată cu suratele ei care nu sunt deloc bune de mâncat, și nici calități curative nu au.

Proprietăți medicinale deosebite
Aloe vera este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute pe glob. Gelul transparent din interiorul frunzelor este folosit pentru iritații, tăieturi, arsuri și răni minore ale pielii. Iar fierturile și sucul de aloe vera sunt bune pentru stomac dacă suferi de gastrită, balonare sau chiar ulcer. Dar iată cum să alegi aloe vera comestibilă pe care o poți cultiva și tu acasă pentru diverse leacuri ușor de preparat.

 

Aloe vera comestibilă
Iată cum poți recunoaște cea mai bună aloe vera comestibilă și totodată varietatea cea mai ușor de cultiva la ghivece.

Numele ei științific este Aloe vera barbadensis miller
Are frunze de un verde viu, închis la culoare, late la bază și foarte cărnoase;
Frunzele cresc circular în jurul tulpinii și pornesc foarte aproape de sol;
Are florile galbene;
Frunzele tinere din vârf au mici pete gălbui care dispar pe măsură ce acestea cresc, se lățesc și se maturizează;
Frunzele mari și mature de la bază nu au deloc puncte de altă culoare, ele au o culoare verde închis uniformă.

Această varietate are frunzele mai înguste, mai subțiri, de o culoare verde spre bleu și sunt pline de puncte gălbui pe toată suprafața lor, așa cum vezi în imaginea de mai sus. În imaginea de mai jos se vede clar diferența dintre cele două varietăți adesea confundate.

Aloe comestibilă vs. Aloe non comestibilă!
De cele mai multe ori, varietatea medicinală și comestibilă de aloe vera este confundată cu o varietate denumită de botaniști chinensis sau chinezească.

Acest soi de aloe vera nu este comestibil, dar sucul ei poate fi folosit pentru mici iritații ale pielii, deși nu are aceleași proprietăți ca ale plantei de aloe medicinală.

Pe de altă parte, trebuie să știi că la această veritate frunzele tinere și cele mature sunt de aceeași culoare și au aceleași puncte galbene, spre deosebire de aloe medicinală la care frunzele mature devin mult mai mari și își pierd punctele galbene.

 

Este foarte important să nu consumi varietăți de aloe care nu sunt comestibile, deoarece unele dintre ele sunt toxice, iar majoritatea varietăților provoacă dureri de stomac, arsuri și diaree!

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.