Cum beneficiezi de investigații medicale gratuite în maximum 5 zile de la solicitare, indiferent de epuizarea plafonului. 5 pași simpli

28 aprilie 2022  |  10:52  |  👁 420 Vizualizari


Șapte categorii de pacienți din România beneficiază, conform legii, de investigații medicale gratuite în maximum 5 zile, chiar dacă furnizorul de investigații paraclinice a epuizat fondurile contractate cu casa de asigurări în momentul în care pacientul le solicită. Cine are dreptul la analize gratuite în maximum 5 zile și ce trebuie să faci pentru a beneficia de ele – procedura pas cu pas, explicată pentru HotNews.ro de reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

Pasul 1: Cum știi dacă ai dreptul la analize gratuite în 5 zile?

Ai dreptul la investigații paraclinice decontate efectuate în regim ambulatoriu în termen de maximum 5 zile de la solicitare – analize de laborator și investigații imagistice – numai dacă îți sunt recomandate investigații paralinice pentru monitorizarea unei afecțiuni care se încadrează într-una dintre cele 7 categorii de afecțiuni pe care Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au decis să le prioritizeze:

  • Monitor 1 – pacienți diagnosticați cu COVID-19 aflați după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare.
  • Monitor 2 – pacienți cu cancer.
  • Monitor 3  pacienți cu diabet.
  • Monitor 4 – pacienți cu boli cardiovasculare.
  • Monitor 5 – pacienți cu boli rare.
  • Monitor 6 – pacienți cu boli neurologice.
  • Monitor 7 – pacienți cu boli cerebrovasculare.

Pasul 2: Unde poți face analize medicale decontate în 5 zile de la solicitare?

Investigațiile pot fi efectuate la orice furnizor de servicii medicale aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate – de stat sau privat.

Lista furnizorilor de servicii medicale aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate din toată țara se regăsește pe site-ul Casei de Asigurări de Sănătate: http://www.casan.ro/pharmacy/laboratory-reports-list/title//idCounty/52/dateStart//dateEnd//submitData/Afișează/page/1?fbclid=IwAR2jCtJcgOfQqOwx0V-Ahdu5GErr24r3FrZsumTKG80TvOl3emHC9NiMOmI.

sursahttps://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-25521227-cum-beneficiezi-investigatii-medicale-gratuite-maximum-5-zile-solicitare-indiferent-epuizarea-plafonului-5-pasi-simpli.htm

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.