CONDITIILE DE IESIRE DIN TARA PENTRU COPIII ROMANI MINORI

5 mai 2021  |  09:05  |  👁 320 Vizualizari


Minorii cetateni romani pot calatori in strainatate numai insotiti de adulti fie parintii ( reprezentantii legali) fie cu alti adulti dar care au acordul parintilor ori al reprezentantilor legali, in baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

 

Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor numai daca este insotit de adulti si daca detine document de calatorie individual ( pasaport sau carte de identitate) .

Certificatul de nastere NU ESTE DOCUMENT DE CALATORIE si nu se poate calatori cu acest act.

 

ACTELE SI CONDITIILE NECESARE PENTRI IESIREA MINORULUI IN FUNCTIE DE ADULTII CARE IL INSOTESC :

 

1. Minorul insotit de cei 2 parinti (reprezentanti legali ) : copilul are nevoie doar de pasaport sau carte de identitate valabile.

 

2. Minorul insotit doar de 1 ( un) parinte ( reprezentant legal ) atunci conditiile sunt :

a) copilul are nevoie de pasaport sau carte de identitate valabile.

b) parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia sau face dovada decesului celuilalt parinte daca se afla in acesta situatie. Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.

Important : Daca parintele insotitor prezinta o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila prin care copilul ii este incredintat atunci NU mai este nevoie de declaratia celuilalt parinte.

 

3. Minorul insotit de alt adult care NU este parintele lui sau reprezentantul legal atunci conditiile sunt :

a) copilul are nevoie de pasaport sau carte de identitate valabile.

b) adultul insotitor prezinta extrasul de cazier judiciar

c) adultul insotitor prezinta si o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:

acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;
statul (statele de destinatie);
perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
datele de identitate ale insotitorului respectiv;
extrasul de cazier judiciar al insotitorului;

Documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane).

 

Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se prezinta, in original si in fotocopie, Politiei de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care se efectueaza iesirea din tara

 

Minorii care sunt cetateni romani, se afla sub protectia statului roman, fiindu-le aplicabile prevederile actelor normative cu privire la cetatenii romani – inclusiv prevederile referitoare la iesirea din tara a cetatenilor romani minori, chiar daca au si o alta cetatenie si chiar daca prezinta pentru trecerea frontierei doar documente eliberate de catre autoritatile straine.

 

Pentru infomatiile complete , exacte si actualizate va recomandam insistent sa accesati site-ul Politiei de Frontiera la pagina :

https://www.politiadefrontiera.ro/en/main/pg-conditii-de-iesire-din-tara-pentru-cetatenii-romani-minori-59.ht

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.