Cel mai periculos ceai din lume, licoarea de la capătul Treptelor Cerești

8 octombrie 2019  |  10:41  |  👁 74 Vizualizari


În ciuda măsurilor de siguranță, în fiecare an mor excursioniști care cad în prăpastie din cauza amețelilor cauzate de răul de înălțime. Dar, oricât de mulți oameni ar pieri pe acest drum (adeseori acoperit de zăpadă), perspectiva de a se bucura o ceașcă de ceai fierbinte într-o priveliște spectaculoasă face ca numărul vizitatorilor ceainăriei de la capătul Treptelor Cerești să crească de la an la an.

Cu cât muncești mai mult pentru un lucru, cu atât mai mult te vei bucura de el. Probabil acesta este motivul pentru care ceaiul servit de ceainăria Huashan, din China, are un gust deosebit.

De ce este acest ceai special? Fiindcă îl poți savura doar pe vârful muntelui Hua, iar pentru a ajunge acolo trebuie să-ți asumi niște riscuri (și să-ți pui viața în pericol).

Templul transformat în ceainărie

Orașul Xi’an este una dintre cele mai populare destinații turistice din China, datorită mâncării gustoase, pagodelor impresionante și – în primul rând – datorită celebrei Armate de Teracotă.

În apropierea orașului se află lanțul muntos Qinling, din care face parte muntele Hua (sau Huashan), unul dintre „cei cinci mari munți ai Chinei”. Pe muntele Hua se află numeroase temple taoiste, vizitate anual de milioane de pelerini, după cum amintește și Atlas Obscura.

Unul dintre cele mai celebre astfel de temple se află pe piscul sudic al muntelui. Este un sit antic, care în zilele noastre a fost convertit în ceainărie.

Te-ai aștepta ca o ceainărie situată la 2.133 de metri deasupra nivelului mării să nu aibă prea mulți clienți. Totuși, se pare că ceaiul servit aici este o atracție căreia puțini pelerini îi rezistă.

Este nevoie de o drumeție de două ore, făcută pe jos, pentru a ajunge din Xi’an în Huashan, iar aceasta este doar încălzirea. Ca să guști din acest ceai celebru, trebuie să urci așa-zisele Trepte Cerești.

Nu lăsa denumirea să te păcălească: drumeția nu este tocmai divină. Pentru a urca Treptele Cerești, trebuie să depui eforturi considerabile. Treptele sunt mici, abrupte și săpate direct în stâncă. Nu sunt prevăzute nici măcar cu balustrade.

Deasupra unui hău de 2.133 de metri

 

Dar nici măcar asta nu este cea mai dificilă parte a călătoriei. După ce ai reușit să urci treptele, întâmpini un drum îngust, din scânduri de lemn (din nou, fără balustradă), suspendat deasupra unei prăpăstii de 2.133 de metri.

Dacă ai trecut și de acest obstacol, îți vei pune voința la încercare atârnând de un lanț fixat în stâncă și urcând panta punând piciorul în niște găuri săpate în perete. Dacă cineva coboară în timp ce urci, va trebui să găsiți o modalitate să vă strecurați unul pe lângă altul.

Merită ceaiul atâta efort? Oamenii spun că da: ceaiul servit pe munte este făcut din apă pură, obținută „de pe urma topirii zăpezii, de pe urma ploii și din izvoarele montane”.

În vremurile de demult, apa ar fi trebuit transportată pe munte – imaginează-ți o astfel de călătorie, cu o încărcătură de 45 de kilograme în spate! Din fericire, eforturile de modernizare au făcut transportul mai ușor, așa că nu mai este chiar „aproape imposibil” să bei o ceașcă din acest ceai.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.