Câți străini lucrează în România, legal: angajatorii sunt din ce în ce mai dezamăgiți de români

4 martie 2020  |  06:41  |  👁 766 Vizualizari


Un număr mare de angajatori români caută să angajeze străini. O parte din problemă este cauzată de românii care nu vor să muncească, cei mai mulți însă, cer măriri de salariu nejustificate.

Dacă folosești ca referință numărul celor care își doresc să lucreze în România și vin din țări îndepărtate, ai crede că salariile la noi sunt foarte bune. În orice alte condiții, ar fi greu de explicat de ce s-a dublat numărul angajaților străini în 2019 comparativ cu 2018.

Mediul privat din România se confruntă de mult timp cu o criză pe piața forței de muncă. Din acest motiv, întâmpină dificultăți în a angaja români și în a-i ține în diverse posturi. În consecință, apelează la străini, al căror număr a ajuns la 23.000 la început de 2020. Aceștia sunt doar cei care lucrează legal, din afara Uniunii Europene. Cei mai mulți dintre ei activează în construcții și servicii.

În privința planurilor de viitor, aproximativ o treime dintre angajatorii români au în plan să importe forță de muncă din străinătate în următoarea perioadă.

”Ei sunt mult mai serioși decât ai noștri, nu e ceva personal, dar în timp am observat asta. Este din ce în ce mai greu ca un român să stea, nu-i convine salariul, nu îi covine programul, are din ce în ce mai mari pretenții, dar fără să ofere ceva la schimb. Noi avem angajați și tailandezi și filipinezi.”, explică oficialul unui lanț de restaurante din Capitală.

La ora actuală, dincolo de numărul total al celor care lucrează în România, este important de reținut trendul comparativ cu anii trecuți. Numărul s-a dublat față de 2018 și este de patru ori mai mare comparativ cu acum trei ani. Cei mai mulți vin din Vietnam, Turcia și Nepal, potrivit unei analize realizate de Economica.net, pornind de la date obținute de la Inspectoratul General pentru Imigrări.

”Din calculele noastre, un milion de lucrători lipsesc în acest moment de pe piața forței de muncă prin două direcții: aceea a românilor care au plecat în ultima perioadă, aceea a sectoarelor economice. Practic, numai în domeniul turismului aproximativ 300 de mii de lucrători sunt necesari în acest moment.”, este de părere Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.