Cum se fac angajările la direcțiile de sănătate publică? Foarte simplu. Se dă un anunț pentru depunerea dosarelor, se dă un interviu și este selectat cine trebuie. Frapantă a fost însă angajarea Mariei Emylia Florescu, cunoscută și sub numele de Emy dansatoarea, aceasta trecând pe la emisiunea Acces Direct și apărând în videoclipurile maneliștilor.
Angajările fără concurs din instituțiile publice, făcute pe perioada stării de alertă care s-a permanentizat, au atins un nou nivel. Direcțiile de sănătate publică, coordonatoarele Sănătății în vreme de pandemie, au devenit doar locuri călduțe pentru diverse interese, mai mult sau mai puțin obscure. Astfel, în data de 6 noiembrie, Direcția de Sănătate Publică a postat un anunț de angajare fără concurs pe perioadă determinată pentru doi medici de medicină generală, un medic stomatolog, un biolog, un asistent medical principal igienă, un asistent de medicină generală principal, cinci asistenți de medicină generală și un post de inspector de specialitate debutant.
În urma selecției dosarelor depuse, au rămas patru persoane pentru cele două posturi de medici medicină generală, trei candidați pentru postul de medic stomatolog și 11 candidați pentru singurul post de inspector de specialitate debutant. Pentru celelalte posturi probabil că nu s-a prezentat nimeni. Candidații selectați s-au prezentat la un interviu în data de 13 noiembrie, iar printre câștigători s-a numărat și Maria Emylia Florescu, care a reușit să-și spulbere ceilalți 10 contracandidați. Punctajul obținut de aceasta, de 93,33, a fost chiar mai mare decât al medicului stomatolog și al unuia dintre cei doi medici de medicină generală angajați de DSP în urma interviurilor.
Foarte ciudat a fost faptul că, de la momentul publicării anunțului de angajări fără concurs, DSP București a permis doar 48 de ore pentru depunerea dosarelor, astfel că doar cine știa despre aceste posturi vacante putea să se miște atât de repede. Totodată, afișarea rezultatelor selecției dosarelor s-a făcut la urgență, 24 de ore. Pentru postul de inspector de specialitate s-a cerut în anunț diplomă de licență în domeniul economic, juridic sau tehnic, semn că nu ar fi nevoie de o specializare specifică pentru această funcție. Studiile Mariei Emylia Florescu sunt în managementul turistic, la Universitatea particulară ”Dimitrie Cantemir”. Experiența profesională însă este de actor la Media Academie, iar aptitudinile sale sunt de actorie, solist vocal și dans. De altfel, Maria Emylia Florescu a apărut și la emisiunea Acces Direct, precum și ca dansatoare în videoclipurile cu maneliști. Ce o recomandă pe aceasta pentru un post de inspector de specialitate la Direcția de Sănătate Publică București nu am avut cum să aflăm, știindu-se faptul că la telefoanele DSP este o minune dacă răspunde cineva.
Cu ce se va ocupa, mai exact, la cea mai importantă instituție din această perioadă, nu avem de unde să știm, pentru că în anunțul de angajare nu este menționat nimic de acest gen, deși ar fi fost absolut obligatoriu. Interesant este că Maria Emylia Florescu nu este la prima încercare de a se angaja într-o instituție publică. În 2016, aceasta a aplicat pentru un post de referent asistent la Oficiul Național al Registrului Comerțului- Direcția economică, unde, în urma probei scrise din concurs, a obținut nota 2,50!
Un Inspector de specialitate debutant va avea la Direcția de Sănătate Publică un salariu de 5.416 lei, în care intră și cuantumul sporului pentru condiții de muncă și indemnizația de hrană. La aceste venituri se adaugă și un spor pe care Guvernul l-a instituit pe perioada stării de alertă pentru angajații DSP-urilor. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății de la începutul lunii august, actul normativ prevede eliminarea inechităților salariale și ajustarea diferențelor existente pe perioada stării de alertă constituită conform legii, pentru unele categorii de personal implicate în activități de gestionare a cazurilor infectate cu noul corornavirus în vederea asigurării capabilităţii de pregătire pentru un răspuns adecvat.
”Astfel, comitetul director din cadrul direcțiilor de sănătate publică va beneficia de un spor pentru condiții epidemiologice deosebite de 40% la salariul de bază, iar inspectorii sanitari care desfășoară activități în domeniul controlului în sănătatea publică de un spor de 30% la salariul de bază. În acest fel vor fi ajustate diferențele salariale dintre categoriile de personal din cadrul direcțiilor de sănătate publică implicate în aplicarea măsurilor impuse pe perioada stării alertă, în vederea atragerii de personal calificat pe de o parte, cât și a menținerii celui existent pe de altă parte, în condițiile în care numărul anjagațiilor din aceste instituții este unul redus”, se arăta în comunicatul Ministerului Sănătății.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.