ANAF va controla stilul de viață al românilor. Fiscul pregătește anchete fiscale mai ample în cazul veniturilor independente

18 ianuarie 2023  |  07:40  |  👁 167 Vizualizari


ANAF vrea să controleze românii în funcție de stilul lor de viață și al celor din familie. Fiscul a propus o strategie până în anul 2025 prin care încearcă să crească numărul celor care plătesc impozitul pe venit. Specialiștii spun că măsura este bună, în teorie, însă din cauza faptului că nu există pedepse mai aspre, puțini se vor conforma voluntar.
ANAF va face anchete fiscale mai ample în cazul veniturilor independente. Mai exact, ANAF va analiza inclusiv membrii familiei și va face estimări în funcție de tranzacțiile realizate de contribuabilul vizat. Astfel, Fiscul încearcă să crească numărul celor care plătesc impozitul pe venit din surse independente.

Daniela Teodoru, director direcția control fiscal: Mai concret, vorbim despre verificarea situației fiscale personale. Atunci, din informațiile pe care ANAF le are, apelează și la informațiile obținute de la membrii familiei dumneavoastră, de la cunoscuți, de la cei cu care aveți colaborări. Astfel încât, în analiza de risc să se poată identifica toate sursele de venit.

Cu toate acestea, specialiștii spun că măsura nu va avea un impact prea mare.

Avocat fiscal: Din 2011 și până acum avem o legislație complet imorală care spune că hoțul neprins, adică cel care nu plătește e negustor cinstit, iar hotul prins plătește exact cât negustorul cinstit. Contribuabilul luat în vizor de ANAF, va primi o notificare în urma căreia, va avea timp 30 de zile să se conformeze, altfel va începe controlul.

Avocat fiscal: Nu descurajăm, aștepți să fii prins, îți faci repede ce ai de plată și ai scăpat. Nu asta e calea. Specialiștii spun că fără o politică mai dură față de cei care sunt prinși că nu-și plătesc contribuțiile, oamenii nu se vor duce de bună voie la Fisc. Prin noua strategie, ANAF dorește să crească numărul contibuabililor cu 10% față de numărul înregistrat în 2021.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.