Alergia sezonieră Vs. Gripă Vs. COVID-19. Cum le deosebim?

28 august 2020  |  07:49  |  👁 1074 Vizualizari


Factorii de mediu, pot fi implicați în etiologia multor afecțiuni, de la banalele gripe sezoniere până la cele mai severe infecții respiratorii, de la un disconfort creat de temperatură sau umiditate, până la alergii sezoniere sau chiar astm bronșic. Ce au în comun multe dintre aceste boli? O simptomatologie asemănătoare, ce poate îngreuna diagnosticarea. Pentru identificarea corectă sunt necesare examene clinice de specialitate, precum și analize specifice. În acest articol vom descrie simptomele alergiilor sezoniere vs. gripe vs. COVID-19.

Alergiile

Alergiile reprezintă cea mai frecventă afecțiune cronică întâlnită la populația din Europa. Polenul atmosferic este alergenul cel mai răspândit în zona temperată fiind răspunzător, în funcţie de arealul geografic, de un număr relativ mare de rinite intermitente, rino-conjunctivite şi astm bronşicSezonul de polenizare începe primăvara (februarie – aprilie) cu arborii, continuă la începutul verii (aprilie – iulie) cu ierburi, graminee și se încheie toamna (iulie – octombrie) cu buruienile. Rinita alergică sezonieră se manifestă prin strănuturi repetate, în salve, secreţii nazale abundente, lăcrimare, mâncărimi în cerul gurii, faringe, ochi sau urechi, tuse seacă iritativă cauzată de iritația mucoasei de la nivelul cavității nazale și a sinusurilor feței (frontale, maxilare sau etmoidale). Este declanșată de polenul produs de fân, de florile de grădină sau de câmp, de pomi, de particulele de praf inspirate odată cu aerul atmosferic, de mucegaiuri (ciuperci) și paraziți (acarieni). Se manifestă cvasi-permanent, aproximativ pe toată durata unui an (primăvara, vara și toamna).

 

Gripa

 

Gripa este o boală infecțioasă, acută, epidemică, caracterizată prin simptome respiratorii (tuse seacă, secreții nazale, dureri în gât, uneori respirație greoaie) și generale (febră, oboseală, dureri musculare). Se deosebește de răcelile banale prin faptul că se dezvoltă rapid și brutal, afectează căile respiratorii superioare, iar evoluția se poate complica cu pneumonie, infecții ale sinusurilor sau poate agrava boala de bază în cazul pacienților cronici. Se transmite de la om la om, pe cale aerogenă, prin picăturile lui Flügge de la o persoană infectată și poate fi cauzată de diverse tipuri de virusuri gripale (A, B și C). În fiecare an afectează de la 5 la 15% din populație. Vaccinarea anuală este măsura de prevenire cea mai eficientă împotriva gripei sezoniere.

 

COVID-19

COVID-19 este o boală infecțioasă contagioasă, extrem de virulentă, declanșată de noul coronavirus SARS-Cov-2 și transmisă prin picăturile lui Flügge de la persoanele infectate sau prin atingerea feței/ nasului/ ochilor cu propriile mâini contaminate. Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala şi tusea uscată, însă unii pacienţi ar mai putea să aibă dureri de cap, congestie nazală, dureri în gât, lipsa gustului și mirosului sau diaree. Aproximativ 85 % din cei infectați se recuperează fără a avea nevoie de tratament special.

alergii, gripa, covid-19 simptome synevo

Pentru diagnosticarea dar și diferențierea acestor afecțiuni este importantă descrierea exactă a tuturor semnelor și simptomelor. Acestea, dar și investigațiile paraclinice, îl ajută pe specialist să stabilească un diagnostic corect și rapid, să recomande tratamentul corespunzător. Prezentarea la medic de la apariția primelor semne de boală vă ajută să preveniți numeroase complicații.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.