VITAMINA A ULEIOASĂ, SECRETUL FRUMUSEȚII DESĂVÂRȘITE

24 februarie 2022  |  15:58  |  👁 484 Vizualizari


Vitamina A descrie un grup de compuși care includ retinolul, acidul retinoic și un număr de carotenoizi cum ar fi beta-carotenul.

 

Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi care este necesară pentru o serie de funcții ale corpului. Această vitamină este necesară pentru menținerea vederii bune și a unui sistem imunitar sănătos, precum și pentru creștere și dezvoltare.

Vitamina A descrie un grup de compuși care includ retinolul, acidul retinoic și un număr de carotenoizi cum ar fi beta-carotenul. Toate tipurile de vitamina A conțin un inel beta-iononic cu un lanț izoprenoid atașat, care este denumit grupa retinil. Ambele structuri sunt necesare pentru activitatea vitaminică.

Vitamina A este o binecuvântare pentru noi, deoarece oferă o gamă largă de beneficii. Este esențială în menținerea funcțiilor sănătoase ale corpului nostru. Ne întărește sistemul imunitar, ajută la tratarea problemelor oculare și susține creșterea și dezvoltarea celulelor.

Vitamina A este folosită în principal pentru sănătatea ochilor noștri prin îmbunătățirea vederii și tratarea orbirii nocturne, o afecțiune în care ochii nu pot percepe nimic în condiții de lumină slabă.

Cel mai promițător beneficiu obținut de vitamina A este prevenirea și tratamentul unei afecțiunoi în care ochii nu reușesc să producă lacrimi, uscând conjunctiva sau provocând sindromul de ochi uscat. Dacă este lăsată netratată, poate provoca leziuni corneene și poate duce la pierderea completă a vederii.

Pe lângă tratarea tulburărilor de vedere, vitamina A ajută la întărirea și remodelarea oaselor, previne osteoporoza și menține sănătatea generală a oaselor.

De asemenea, joacă un rol semnificativ în reproducere și dezvoltarea sugarului și, de asemenea, ajută la îmbunătățirea fertilității masculine și feminine.

Vitamina A este de o importanță esențială în menținerea sistemului imunitar al organismului nostru. Ajută la producerea globulelor albe care, la rândul lor, acționează ca un scut și ne protejează corpul de orice invazie a infecțiilor sau germenilor.

În plus, consumul regulat de Vitamina A controlează producția și secreția de ulei în piele și țesutul părului.

Deficitul de vitamina A

Deficitul de vitamina A nu este obișnuit în țările dezvoltate, deoarece majoritatea oamenilor pot obține cantitățile recomandate de această vitamină prin dietă. Cu toate acestea poate apărea persoanelor cu afecțiuni specifice de sănătate care afectează absorbția alimentelor și nutrienților sau în cazuri de malnutriție.

Deficitul de vitamina A afectează funcționarea normală a vederii, imunității și reproducerii noastre și poate duce la anemie dacă nivelul nostru de fier este deja scăzut. Este deosebit de dăunător în timpul sarcinii, deoarece crește riscul de malformații congenitale.

În cazuri mai severe, deficiența de vitamina A poate duce la o boală numită xeroftalmie, care ne afectează sănătatea ochilor provocând orbire nocturnă, uscăciune severă a ochilor, pete în albul ochilor și eventual, orbire. Cu toate acestea, acest lucru este mai frecvent în țările în curs de dezvoltare, unde dietele sunt sărace în alimente care conțin vitamina A.

Ce se întâmplă dacă am prea multă vitamina A?

Este neobișnuit să avem prea multă vitamina A din dieta noastră, dar unele alimente, cum ar fi ficatul și produsele din ficat, ne pot ajuta cu ușurință să ne atingem nevoile zilnice în porții mici.

Nivelurile ridicate de vitamina A din corpul nostru pot provoca tulburări ale pielii, greață, vărsături, probleme musculare și leziuni hepatice. Poate fi deosebit de dăunător în timpul sarcinii, deoarece crește riscul de malformații congenitale. Dozele nocive de vitamina A pot fi atinse prin intermediul suplimentelor alimentare, așa că acordați atenție.

Adulții sănătoși, inclusiv în timpul sarcinii și alăptării, sunt sfătuiți să nu aibă mai mult de 3000 μg RE pe zi, ceea ce este de aproximativ patru ori mai mare decât DZR pentru această vitamină. De asemenea, se recomandă ca femeile aflate în postmenopauză, care prezintă un risc mai mare de osteoporoză, să nu aibă mai mult de 1500 μg pe zi, deoarece ar putea crește riscul de fractură osoasă.

Surse de vitamina A

Vitamina A se găsește atât în sursele de hrană vegetală, cât și în cea animală. Forma de vitamina A absorbită atunci când sunt consumate surse animale este palmitatul de retinil, care se transformă într-un alcool numit retinol. Retinolul acționează ca o formă de stocare a vitaminei A, care poate fi transformată în forma aldehidă activă a moleculei. Una dintre cele mai bogate surse animale de vitamina A este ficatul.

Sursele vegetale de vitamina A includ fructe și legume portocalii și galbene, cum ar fi morcovi, dovleac, cartofi dulci, caise și mango. Pigmentul portocaliu/galben apare din cauza prezenței carotenoidelor provitamina A, cum ar fi beta-carotenul. Acești compuși trebuie transformați în vitamina A sau retinol în organism înainte de a putea fi utilizați.

Chiar dacă vitamina A preformată poate fi obținută din surse vegetale, bioconversia necesară la forma activă nu este foarte eficientă la unii oameni. Cele mai bune surse de plante includ cartofii dulci, morcovii, dovleceii de iarnă, varza kale, ardeiul gras roșu și spanacul. Provitamina A este considerată forma activă și se obține cel mai bine din ficat de miel și vită, ulei de ficat de cod, somon, macrou, ton, brânză, ouă și unt.

Carnea și lactatele de la vacile hrănite cu iarbă vor oferi cantități mai mari de vitamina A, ca să nu mai vorbim de alți antioxidanți vitali și acizi grași.

Cantitatea zilnică de vitamina A necesară adulților este de 0,7 mg pentru bărbați și 0,6 mg pentru femei. Orice vitamina A care nu este necesară imediat este stocată pentru utilizare ulterioară pentru funcțiile corpului.

Vitamina A uleioasă

Cu toate suplimentele, calitatea și metoda de livrare sunt de cea mai mare importanță. Mai mulți practicieni încep să recomande vitamine lichide, deoarece acestea tind să fie mai bine absorbite, iar dozarea în cantități mai mari este mai ușoară atunci când este nevoie.

Vitaminele lichide sunt adesea mai biodisponibile, deoarece nu trebuie să fie defalcate atât de activ în sistemul digestiv. Sunt utile în special pentru copii sau oricine altcineva care are probleme sau nu-i place să înghită pastilele, precum și pentru persoanele cu funcția intestinală afectată.

Pastilele pot fi superioare vitaminelor lichide dacă doriți o rată de absorbție mai lentă sau dacă aveți scaune moale din cauza absorbției rapide a unei forme lichide.

Vitamina A uleioasă: Beneficii pentru piele

Vitamina A uleioasă, ajută la desfundarea porilor, la exfolierea și netezirea pielii, diminuează aspectul de hiperpigmentare, liniile fine și ridurile, îmbunătățește hidratarea pielii și tratează acneea.

Nu se recomandă persoanelor care au pielea foarte exfoliată (de la tratamentele de acasă sau la cabinete) sau pielea afectată de soare. De asemenea, trebuie remarcat faptul că femeile însărcinate nu ar trebui să o folosească.

Previne descompunerea colagenului, încurajează simultan transformarea rapidă a celulelor și îngroașă stratul subcutanat al pielii, de unde provin ridurile.

Colagenul și elastina sunt proteine ​​din piele care sunt responsabile pentru menținerea tenului tău plin și elastic. Când este aplicată pe față, inhibă descompunerea colagenului și se crede că stimulează producția de colagen și elastină, care pot ajuta la apariția liniilor fine și a ridurilor.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.