Mai exact, potrivit proiectului, plata tuturor tipurilor de bursă ar urma să se facă „lunar, în avans, până pe data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă„.
Bursele vizate de această măsură sunt cele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social.
În plus, proiectul de lege mai stabilește că, în cazul nerespectării termenului amintit pentru plata burselor, instituția ce se face vinovată de întârziere, primăria sau școala, va trebui să plătească dobândă legală penalizatoare, care, conform OG 13/2011, “se stabilește la nivelul ratei dobânzii de referință plus 4 puncte procentuale”. Rata dobânzii de referință a devenit, între timp, rata dobânzii de politică monetară.
Același termen de plată, data de 25 a lunii anterioare celei pentru care se acordă, va fi valabil și în cazul burselor primite de studenți, cu excepția primei luni a anului universitar, când bursele se vor plăti până în data de 14 a respectivei luni.
Apoi, printr-un al doilea proiect de lege, se stabilește ca, alături de elevii din școlile de stat, și cei din învățământul privat să beneficieze lunar de burse de performanță și de burse de merit. Măsura ar urma să se aplice elevilor de la cursurile cu frecvență și doar din școlile autorizate sau acreditate.
În 2019 s-a decis ca valoarea minimă a tuturor burselor primite de elevi, respectiv bursa de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, să fie stabilită anual prin hotărâre de Guvern, nu de către autoritățile locale, așa cum era înainte. Totuși, în funcție de bugetele pe care le au la dispoziție, primăriile pot lua decizia majorării burselor primite de elevi.
Atenție! Pentru a se putea aplica, cele două proiecte de lege trebuie să să treacă de Parlament, să fie promulgate de președintele țării și publicate în Monitorul oficial, conform avocatnet.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.