Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de 2 adulţi şi 2 copii: 8.659 lei (raport)

19 octombrie 2022  |  09:30  |  👁 367 Vizualizari


Potrivit raportului Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România, ‘Coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru populaţia României’, valoarea coşului pentru o familie de doi adulţi şi un copil este de 7.112 lei pe lună, pentru o familie de doi adulţi fără copii este de 5.322 lei pe lună, iar pentru o persoană adultă singură este de 3.275 lei pe lună.

Recalcularea valorii coşului s-a realizat în baza indicilor de preţuri comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică pentru luna septembrie 2022, raportat la luna septembrie 2021.

În raport se menţionează că, în perioada iulie-septembrie 2018, Syndex România şi Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii au derulat o cercetare la nivel naţional pentru fundamentarea unui coş minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României.

Rezultatele acestei cercetări ar trebui să constituie o nouă etapă în discuţia despre resursele necesare pentru traiul populaţiei în România, nu atât datorită reînnoirii conceptului mai vechi de coş minim de consum, cât mai ales datorită sublinierii explicite a noţiunii de nivel de trai decent şi a cheltuielilor care trebuie acoperite pentru ca populaţia României să îşi poată asigura un asemenea nivel de trai. Ideea unui coş minim de consum pentru un trai decent presupune alcătuirea unui set de cheltuieli periodice necesare pentru îndeplinirea unor nevoi de bază pentru o familie cu o structură dată.

Pe lângă nevoile imediat necesare supravieţuirii – adăpost, alimentaţie – coşul minim pentru un trai decent acoperă o serie cuprinzătoare de nevoi curente cum ar fi îmbrăcămintea, igiena personală, educaţia, îngrijirea sănătăţii, transportul, comunicaţiile, recreerea, precum şi eventualele cheltuieli neprevăzute (evenimente familiale, probleme de sănătate etc.).

Motivul pentru care nu ar trebui să te grăbești dacă vrei să îți cumperi o locuință. Analist economic: Prețurile vor scădea între 10 si 30%

Dacă intenționezi să îți cumperi o locuință, ar fi bine să nu te grăbești.

Nu e cel mai potrivit moment pentru a cumpăra o locuință, spun analiștii economici, și sunt mai multe motive. În primul rând, deja se observă o cerere în scădere. Prețurile încep și ele să bată pasul pe loc sau chiar să scadă în anumite orașe.

Fondul Monetar Internațional estimează că din cauza creșterii dobânzilor și a situației economice, pentru că ne așteptăm la o criză economică, prețurile locuințelor vor scădea cu până la 25% în anumite țări. Dacă vorbim de România, am putea vorbi de scăderi de prețuri între 10 și 30% în anii următori, a spus Dragoș Cabat, analist economic, CFA România, în cadrul emisiunii iBani de la Pro Tv.

„Foarte probabil dacă este o criză economică la orizont, prețul imobiliarelor, atât cele rezidențiale cât si cele comerciale, va scădea și poate să scadă undeva între 10 si 30%. Aceasta este ordinea, piața imobiliară scade când începe criza, este printre primele sectoare economice afectate puternic de o criză economică. Așadar este un moment în care mai degrabă să aștepți decât să cumperi o locuință”, a spus Dragoș Cabat, analist economic, CFA România. Vezi continuarea aici!

sursahttps://www.dcnews.ro/valoarea-cosului-minim-de-consum-pentru-un-trai-decent-pentru-o-familie-de-2-adulti-si-2-copii-8-659-lei-raport_891617.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.