Vaccinul anti-Covid trebuie făcut și de pacienții care au avut boala

30 decembrie 2020  |  08:49  |  👁 487 Vizualizari


Vaccinaţi-vă împotriva infecţiei cu coronavirus chiar dacă aţi făcut, deja, boala! Asta spun hotărât, medicii specialişti.

Potrivit acestora, anticorpii primiţi prin injecţie sunt mai puternici şi durează mai mult decât cei cu care rămâneţi după boală. Iar împreună sporesc apărarea corpului în cazul unei viitoare expuneri. Au trecut, deja, 9 luni de la primele teste, aşa că, producătorii serurilor anti-COVID folosite la noi au constatat că durata medie a imunizării oferite variază între o jumătate de an şi 8 luni. În schimb, după boală, numărul de anticorpi scade mult, după câteva săptămâni, mai ales la cei cu forme uşoare.

„Doamnă, pot să vă pun şi eu o întrebare? Dacă eu am avut COVID, trebuie să mă mai vaccinez, când va fi cazul?”, întreabă un pacient specialistul.

Dr. Simin Florescu, medic infecțioase: „Da, pentru că imunitatea după boală rezistă doar puţin”.

Au dat piept cu boala, au fost declaraţi vindecaţi, iar acum se întreabă dacă mai are rost să se vaccineze. Răspunsul medicilor este fără echivoc – DA.

Anticorpii de după boală sunt mai limitaţi, undeva cam la 3 luni. Pe când, după vaccin avem o perioadă mai mare cu anticorpi, undeva pe la 8 luni.

Cum ştim că protecţia vaccinală durează cel puţin 6 luni? Pentru că testele clinice pe oameni ale vaccinurilor autorizate acum şi pentru România, au început la jumătatea lui martie. Iar de atunci subiecţii care au primit dozele au fost testaţi periodic, la 2-3 săptămâni. S-a măsurat cantitatea de anticorpi fixată în organism şi care apare în sânge. În paralel, a fost observată evoluţia anticorpilor dobândiţi prin infectarea naturală. Pe scurt, cei de după boală au atins, în medie, numărul optim după 2 luni şi au scăzut progresiv, până la zero, la 4-5 luni.

În schimb, anticorpii “gata făcuţi” din seringă au rezistat mai mult. În plus, sunt date care arată că riscul să mai faci o formă gravă după vaccin scade considerabil.

Oricum, producătorii vaccinului Comirnaty, folosit acum în România, garantează că administrarea la foştii infectaţi este absolut sigură şi nu va provoca, sub nicio formă, o reinfectare. Fapt confirmat, de altfel, de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.