USR îl taxează pe Iohannis: Încălcă normele care fac…normală o societate

20 noiembrie 2019  |  09:50  |  👁 116 Vizualizari


Nu e rolul unui politician să-și aleagă pe sprânceană jurnaliștii care-i pun întrebări, spune deputatul USR Iulian Bulai, care taxează dezbaterea organizată de Klaus Iohannis. USR-istul spune că nu și-a imaginat niciodată că Iohannis va avea o asemenea abordare:
„Într-o democrație funcțională, un politician nu poate alege el singur, nominal, dincolo de instituțiile de presă, jurnaliștii cu care să stea de vorbă. Consider modul de organizare a dezbaterii din această seară drept o încălcare a normelor care fac… normală o societate.
Rolul presei este să fie critică la adresa puterii și a politicienilor, oricine ar fi ei. Datoria unui politician este să se expună chestionării presei, fără a alege pe persoană fizică cine e presa. În spiritul democrației pe care o reprezintă, dl Iohannis (mai exact, stafful său) ar fi trebuit să trimită invitații instituțiilor de presă, în mod cât mai larg și nediscriminatoriu, lăsând la latitudinea acestor instituții nominalizarea ziariștilor care să le reprezinte.
Nu e misiunea unui politician să valideze jurnaliști, alegându-i pe sprânceană, la fel cum nu are dreptul să aleagă la ce întrebări și cui răspunde. Președintele reprezintă o putere în stat, iar presa o alta, ce-a de-a patra, „câinele de pază al democrației“, iar aceste puteri trebuie să rămână separate.
Nu mi-am imaginat niciodată că un politician ca dl Iohannis își va dori un spațiu de „dezbatere“ aseptic, populat cu ziariști cărora el însuși să le acorde certificate nominale de legitimitate. Fiindcă, la fel ca pe politicieni, pe jurnaliști cei care-i legitimează sunt cetățenii.
Sper că e doar un accident și că, în următorul mandat al dlui Iohannis, vom avea o presă care să slujească cetățenii și nu politicienii”
Radu Tudor, Moise Guran, Cristina Șincai, sunt trei dintre jurnaliștii care au fost invitați să adreseze întrebări la discuția cu președintele Klaus Iohannis. La fel ca în cazul interlocutorilor, surse politice spun că lista de studenți și profesori prezenți a fost aprobată în prealabil.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.