Un celebru economist are vești proaste pentru Ludovic Orban: ‘Ne așteptăm ca economia românească să încetinească, pe termen scurt, în 2020’

7 ianuarie 2020  |  10:01  |  👁 450 Vizualizari


În 2020, economia românească ar putea decelera pe termen scurt, la finalul ciclului post-criză la nivel global, apreciază Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania, într-o analiză.

Potrivit acestuia, principalii investitori și-ar putea consolida, anul acesta, prezența în România, iar nivelurile deficitelor și dependența de finanțare externă vor fi scăzute comparativ cu perioada anterioară crizei, informează mediafax.ro.

Andrei Rădulescu mai prognozează, pentru anul în curs, că în ciuda creșterii salariilor recent anunțată, forța de muncă din țara noastră va continua să fie ieftină în comparație cu celealte state membre ale Uniunii Europene.

Expertul scrie că presiunile inflaționiste vor rămâne ridicate pe termen scurt, având în vedere tensiunile existente în piața forței de muncă și deprecierea leu.

Totodată, analistul transmite ca Banca Națională a României (BNR) este așteptată să își consolideze controlul asupra lichidiății din piața monetară, pe termen scurt.

De asemenea, Rădulescu preconizează că se vor majora costurile de finanțare, iar leul va continua să se deprecieze, având în vedere provocările în ceea ce privește echilibrul macroeconomic.

În același timp, acesta vorbește despre o posibilă revenire a volatilității pe piețele financiare globale.

Andrei Rădulescu indică și factori de risc pentru economie: climatul macro-financiar global, impactul fluxurilor de capital asupra piețelor emergente, dar și tensiunile politice din țara noastră.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.