Un bărbat „plictisit” şi-a scrijelit numele pe zidul cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia

10 august 2022  |  10:31  |  👁 343 Vizualizari


Fapta bărbatului a fost sesizată jandarmilor printr-un apel la numărul de urgenţă 112, o patrulă deplasându-se la faţa locului împreună cu arheologul prezent în cetate. Astfel, s-a constatat că pe o piatră din zidul monumentului UNESCO fuseseră scrijelite mai multe nume.

„Bărbatul, fiind întrebat cu privire la motivul pentru care a distrus monumentul istoric, le-a spus colegilor faptul că nu există un motiv anume, ci că a făcut-o din plictiseală”, a precizat sursa citată.

Jandarmii au întocmit actele de sesizare pentru distrugere, documentele fiind predate poliţiştilor pentru a se continua cercetările, notează Agerpres.

Un bărbat din Olt a găsit o brățară dacică din secolul I î.Hr. Ar fi putut primi 20 de mii de euro, dar s-a ales cu dosar penal

Un bărbat din Olt a găsit o brățară dacică din secolul I î.Hr, evaluată la peste 40.000 de euro. Ar fi putut primi 20 de mii de euro, dar s-a ales cu dosar penal pentru că nu a anunțat autoritățile despre descoperire, transmite PRO TV.

Experții au stabilit că brățara este confecţionată din aur de 24 de karate. Obiectul reprezintă un corp de șarpe cu un cap de lup. Bărbatul a descoperit brățara dacică când efectua niște lucrări în gospodărie. Timp de doi ani, copiii lui s-au jucat cu obiectul de patrimoniu, fără să știe cât de prețioasă este. Bărbatul  a curățat-o cu diferite soluții și chiar a tăiat-o cu o daltă pentru a vedea cum arată în interior, apoi s-a dus la un amanet. Așa a fost prins.

“A cărat niște pământ de undeva și pământul ăla, primăvara, ce zici că se întâmplă? A găsit-o acolo, în pământ.”, a spus un vecin.

Istoricii spun că descoperirea unei brățări de aur în această zonă este considerată un adevărat eveniment în lumea arheologică.

”Brățara de aur este singura cunoscută pe teritoriul Munteniei. Este un document istoric de primă mărime. Până în prezent nu știam de faptul că în timpul regatului dacic sau imediat după moartea lui Burebista, aici, în zona Oltului, a fost un centru de putere în cadrul acestui regat”, a declarat Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României.

Bărbatul care a găsit brățara dacică ar fi putut primi aproape 20.000 de euro recompensă dacă ar fi anunțat autoritățile în 72 de ore, adică cu jumătate din valoarea la care a fost estimat obiectul.  Acum, acesta a rămas doar cu dosar penal pentru distrugerea obiectelor de patrimoniu.

”Ignoranță și lăcomie. Au omorât găina care făcea ouă de aur și au făcut-o supă și nici pe aia nu au mâncat-o, că a intervenit Poliția.”, a adăugat Ernest Oberländer Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României.

Acum, brățara a ajuns, în sfârșit, la Muzeul Județean Olt. În țară mai există 12 brățări dacice, toate provenite din zona Sarmizegetusa.

sursa https://www.dcnews.ro/un-barbat-plictisit-si-a-scrijelit-numele-pe-zidul-cetatii-dacice-sarmizegetusa-regia_882734.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.