Turcia recunoaşte progresele Finlandei şi Suediei pentru aderarea la NATO. Urmează alte runde de dialog

10 martie 2023  |  07:34  |  👁 101 Vizualizari


Turcia recunoaşte că Suedia şi Finlanda au făcut paşi concreţi către eliminarea obstacolelor din calea aderării la NATO, a declarat negociatorul suedez Oscar Stenstrom într-o conferinţă de presă la sediul central al alianţei din Bruxelles, precizând că vor urma şi alte runde de dialog între cele trei ţări, transmite Reuters.

Suedia şi Finlanda şi-au depus oficial candidaturile la NATO anul trecut, însă s-au confruntat cu obiecţii neaşteptate din partea guvernului de la Ankara, care susţine că cele două state nordice permit şederea unor membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, considerat de Turcia şi aliaţii occidentali organizaţie teroristă.

„Un pas mic înainte, discuţiile s-au reluat şi am convenit că vom continua să ne întâlnim şi nu pot spune exact când”, a spus Stenstrom, care a apreciat că este „un semn bun” că Turcia a recunoscut progresele.

Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat că măsurile luate la Helsinki şi Stockholm sunt pozitive, dar nu suficiente pentru Ankara. „Am subliniat încă o dată preocupările şi aşteptările Turciei legate de securitate”, a afirmat el, adăugând că „paşii de făcut de către ţări vor de determina evoluţia şi rapiditatea acestei chestiuni”.

Turcia a suspendat în ianuarie negocierile cu Suedia şi Finlanda convenite în cadrul unui acord trilateral la care s-a ajuns anul trecut la Madrid în vederea pregătirii procesului de extindere a NATO, amintește Agerpres. Motivul imediat al suspendării a fost un protest în apropierea ambasadei turce din Stockholm, în cursul căruia un politician de extremă dreaptă a dat foc unui Coran. Partea turcă a susţinut însă de mai multe ori că în special Suedia nu a făcut tot ce promisese.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.