Trei luni până la momentul de cumpănă pentru Guvern: Două scenarii luate în calcul pentru majorarea pensiilor

25 mai 2020  |  05:11  |  👁 751 Vizualizari


Guvernul Orban are un moment de cumpără după epidemie, în care va trebui să ia o decizie de care ar putea depinde scorul PNL la viitoarele alegeri. La data de 1 septembrie, potrivit legislaţiei în vigoare, pensiile ar trebui majorate cu 40%. Un alt moment important este la 1 august, când alocaţiile ar trebui dublate, potrivit unei alte legi votate de Parlament.
Prins între ciocanul deficitului bugetar şi nicovala interesului electoral, Guvernul Orban ia în calcul două scenarii, potrivit unor surse guvernamentale.
Primul scenariu presupune creşterea pensiilor cu doar 5-10% la 1 septembrie, în loc de 40%, iar dublarea alocaţiilor să fie amânată pentru o dată ulterioară. Ministrul Cîţu ar fi unul dintre susţinătorii acestei variante, care ar produce pagubele cele mai mici în bugetul deja lovit de criza generată de pandemie.
Un al doilea scenariu, susţinut de Ludovic Orban, este ceva mai optimist. Astfel, se vorbeşte despre o creştere cu 15% a pensiilor la 1 septembrie şi de o creştere de 5% pentru alocaţii. Premierul Orban şi liderii din teritoriu ai PNL doresc să salveze măcar aparenţele înainte de alegeri, oferind o totuşi o majorare, chiar dacă mult mai mică decât ceea ce prevede legea.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.