Tot ce trebuie să știi despre buletinele românești cu cip: legea a primit votul final

The new eID during pictured during the launch of the new eID, electronic identity card, Tuesday 14 January 2020, in Lokeren. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK, Image: 492745530, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: NICOLAS MAETERLINCK / AFP / Profimedia

16 iulie 2020  |  06:08  |  👁 489 Vizualizari


Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat legea care permite eliberarea buletinelor cu cip. Iată tot ce trebuie să știi despre noile cărți de identitate.

Deputați au dat votul final pe legea care permite eliberarea buletinelor cu cip, iar actul normativ, dacă va fi promulgat, vine cu mai multe noutăți. Între altele, vor putea avea buletin și copiii care n-au împlinit vârsta de 14 ani.

Mai mult, noile cărți de identitate vor înlocui și alte documente. Cartea electronică de identitate va ține locul cardului de sănătate iar aceasta va putea fi folosită și la autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor statului și nu numai. Actul normativ include posibilitatea eliberării actului de identitate simplu, fără cip.

Prevederea a apărut în contextul în care există mulți contestatari care nu susțin acest tip de document.

Noile buletine cu cip: ce trebuie să știi

Printre avantaje se numără faptul că noile cărți de identitate îți permit să te autentifici online, pentru a beneficia de diverse servicii electronice – bancare, fiscale, sociale, financiare și educație.  De asemenea, se instituie o excepţie de la regula eliberării actului de identitate începând cu vârsta de 14 ani. Astfel, dacă părinții vor și cer în mod expres acest lucru, se poate elibera o carte de identitate simplă sau o carte electronică de identitate, indiferent de vârsta copilului.

Proiectul mai prevede modificarea conceptului anterior privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate, astfel încât în viitorul document electronic de identitate să fie înscrise numai datele de identificare ale titularului.Ccertificatul emis de MAI, înscris într-un singur cip, va asigura „funcţionalitatea” de card de sănătate.

Actul normativ prevede şi posibilitatea de a opta pentru eliberarea unei cărţi electronice de identitate sau a unei cărţi de identitate simple, care nu va conţine niciun CIP.

Ce valabilitate au noile cărți de identitate

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate va avea următoarele termene de valabilitate:

  • a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
  • b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
  • c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
  • d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Cartea electronică de identitate permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi în sisteme informatice ale altor instituţii publice sau private, precum şi utilizarea semnăturii electronice, în condiţiile legii.

De asemenea, cartea de identitate simplă conţine date în format tipărit şi în format inscripţionat prin tehnici speciale, precum şi elemente de particularizare şi de siguranţă. După personalizarea şi transmiterea cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producţie se şterg imediat prin procedură automată şi ireversibilă.

Fără cozi la ghișee, promit autoritățile

Pe de altă parte, noile buletine te scutesc și de drumurile făcute la diverse instituții publice. Cetăţenii români cu domiciliul în România aflaţi temporar în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea actului de identitate: la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate. Se poate apela la această metodă în cazul în care, din motive obiective, nu se pot deplasa la serviciul public comunitar de de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă.

Excpeție face cererea pentru eliberarea unei cărţi de identitate provizorii, precum şi la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, prin împuternicit, pe bază de procură specială autentificată la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din ţara respectivă.

BOR, reticentă la noile acte de identitate

Biserica Ortodoxă s-a opus acestei legi și a cerut insistent detalii suplimentare despre actul normativ. Între altele, se vehiculau în spațiul public idei potrivit cărora noile buletine ar putea avea încorporate antene GPS care ne-ar putea urmări oriunde sau că actele prevestesc Apocalipsa.

„Anumite reactii negative motivate religios referitoare la noile cărți de identitate anunțate de MAI sunt provocate probabil de neînțelegerea deplină a conținutului acestui proiect (explicat de autorități), dar și de temeri excesive și nejustificate din punct de vedere teologic” – transmitea atunci BOR.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.