Toate persoanele cu infecție respiratorie acută severă, care nu au gripă, precum și personalul medical care a avut contact cu un bolnav de coronavirus vor fi testați

23 martie 2020  |  15:29  |  👁 369 Vizualizari


Toate persoanele cu infecție respiratorie acută severă (SARI), care nu au gripă, din toate categoriile de vârstă și din toate spitalele și personalul medical care a avut contact apropiat cu un bolnav de COVID-19 vor fi testați pentru coronavirus. Algoritmul de testare a fost actualizat luni de Institutul Național de Sănătate Publică.

Prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanței este următoarea:

1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internationala;
2. Contacți apropiati simptomatici ai cazurilor confirmate;
3. Personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat;
4. Cazuri de SARI fara altă etiologie (negativi la test de gripă), din TOATE categoriile de varstă și din TOATE spitalele;
5. Persoane instituționalizate simptomatice.

În același timp, persoanele aflate în carantină sau în izolare la domiciliu vor fi testate doar în cazul în care au simptome.

Potrivit documentului publicat de INSP, „testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atat in sistemul public, cat si in cel privat de sanatate”.

„În acest moment Romania se află în stadiu pre-epidemic, înregistrandu-se cazuri de import și cazuri de transmitere locala restransa (generatia 2, 3 si 4), neexistand inca dovezi de transmitere intra-comunitară sustinuta. În aceste conditii strategia trebuie sa fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitarii transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectata”, precizează INSP.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.