TAROM se pregătește să-și vândă acțiunile la două companii

London, United Kingdom - August 1, 2018: TAROM Airbus A318 airplane at London Heathrow Airport (LHR) in the United Kingdom.

18 ianuarie 2023  |  06:46  |  👁 193 Vizualizari


Operatorul aerian național TAROM pregătește vânzarea participațiilor deținute la companiile Romanian Fuelling Services și Globe Ground Romania, relevă date analizate de Profit.ro.

Planul este ca acțiunile să fie vândute prin licitație, la un preț de pornire care să fie stabilit de un evaluator. Compania va angaja în acest sens un consultant extern, specializat în tranzacții de vânzare-cumpărare de acțiuni.

Romanian Fuelling Services asigură furnizarea de carburanți în industria aeriană, iar Globe Ground Romania asigură servicii de handling la sol, incluzând reprezentare și supraveghere, manipularea pasagerilor, bagajelor, rampei și încărcăturii, controlul încărcăturii și comunicații, la aeroportul Henri Coandă-Otopeni.

TAROM deține 50% din acțiunile Romanian Fuelling Services, celălalt acționar fiind BP Holdings BV (Olanda). În cazul Globe Ground Romania, operatorul aerian controlează 37% din acțiuni, restul revenind Balaclava BV (Olanda) – 25%, Swissport International Ltd (Elveția) – 25% și Compania Națională Aeroporturi București – 13%.

Profit.ro a anunțat, în vara anului 2022, că acționarii Companiei Naționale Aeroporturi București iau în calcul vânzarea acțiunilor deținute la Globe Ground Romania, pachetul reprezentând 13% din capitalul social al companiei. În 2021, afacerile celor două companii au fost pe plus. Romanian Fuelling Services a raport un business de 5,5 milioane de lei, iar veniturile Globe Ground Romania au urcat la 43,5 milioane de lei. Acționarii TAROM sunt Ministerul Transporturilor – 97,2256%, Compania Națională Aeroporturi București – 1,4553%, Regia Autonomă Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) – 1,235% și SIF Muntenia – 0,0841%. În 2021, conform celor mai recente date publice disponibile, TAROM a avut pierderi de 327,6 milioane de lei, de la 439,8 milioane de lei în urmă cu un an, și afaceri de 668,7 milioane de lei, comparativ cu 355,3 milioane de lei în 2020.

 

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.