Ţările NATO vor ridica la peste 300.000 efectivul forţelor cu nivel de reacţie ridicat, anunță Jens Stoltenberg

28 iunie 2022  |  05:42  |  👁 239 Vizualizari


Liderii NATO vor decide miercuri, în cadrul summitului de la Madrid, să transforme Forţa de răspuns şi să ridice la peste 300.000 de militari numărul soldaţilor cu nivel ridicat de reacţie pentru a face faţă ameninţării reprezentate de Rusia, a anunţat, luni, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, citat de AFP şi Reuters.

„Vom transforma Forţa de răspuns a NATO şi vom mări numărul militarilor cu nivel ridicat de reacţie la peste 300.000”, le-a spus el jurnaliştilor înainte de summitul NATO de la Madrid.

Forţa de răspuns a NATO (NRF) are în prezent circa 40.000 de militari.

„Vom spori de asemenea capacitatea noastră de a ne consolida în caz de conflict, datorită mai multor echipamente prepoziţionate, capacităţilor desfăşurate în avans, precum apărarea aeriană, şi forţelor prealocate apărării anumitor aliaţi”, a adăugat norvegianul Jens Stoltenberg.

La summitul de la Madrid, NATO îşi va schimba de asemenea limbajul în privinţa Rusiei, care în strategia Alianţei pentru 2010 era descrisă drept un partener strategic.

„Nu va mai fi cazul în conceptul strategic asupra căruia vom conveni la Madrid”, a spus Stoltenberg.

„Mă aştept ca aliaţii să precizeze cu claritate că Rusia reprezintă o ameninţare directă pentru securitatea noastră, pentru valorile noastre, pentru ordinea internaţională bazată pe reguli”, a adăugat el.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.