Studiu: Fumătorii sunt mai predispuși la complicații în cazul infectării cu SARS COV 2

30 septembrie 2021  |  06:23  |  👁 584 Vizualizari


Fumătorii sunt cu 80% mai predispuşi să fie internaţi în spital şi au o probabilitate semnificativ mai mare de deces din cauza COVID-19 decât nefumătorii, potrivit unui nou studiu, relatează dpa.

Studiul, realizat de Universitatea Oxford, este primul de acest gen care se bazează atât pe date observaţionale cât şi pe date genetice referitoare la fumat şi coronavirus. Până în prezent, au afirmat experţii, au existat date contradictorii cu privire la măsura în care fumatul afectează riscul internării în spital din cauza COVID-19.

Pentru realizarea studiului, echipa de cercetători a analizat fişele medicale, rezultatele testelor COVID, datele privind internările în spital şi certificatele de deces.

Studiul a fost publicat în revista Thorax.

În total, aproximativ 421.469 de persoane au fost incluse în cercetare.

Dintre acestea, 1.649 au fost testate pozitiv la COVID, 968 au fost internate în spital în legătură cu coronavirusul şi 444 de persoane au murit din cauza COVID-19.

Majoritatea (59%) nu fumaseră niciodată, peste o treime (37%) erau foşti fumători, iar 4% erau actuali fumători.

Dintre actualii fumători, majoritatea (71%) fumau între una şi 19 ţigări pe zi, în timp ce 29% fumau 20 sau mai multe ţigări pe zi.

Rezultatele au arătat că, prin comparaţie cu persoanele care nu au fumat niciodată, actualii fumători prezentau un risc cu 80% mai mare de internare din cauza COVID-19. La cei care fumau între una şi nouă ţigări pe zi riscul de deces din cauza COVID-19 se dubla, în timp ce persoanele care fumau între 10 şi 19 ţigări pe zi erau de aproape şase ori mai predispuse să moară din cauza coronavirusului.

Analiza genetică a arătat că printre persoanele mai predispuse genetic să fumeze a existat un risc mai mare de infectare cu COVID-19 şi internare în spital.

Autorii studiului au concluzionat că „rezultatele din două abordări analitice demonstrează un efect cauzal al fumatului asupra riscului de severitate a bolii COVID-19”.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.