STUDIU: 60% dintre români se așteaptă la o criză economică majoră. Aproape un sfert se roagă zilnic și nu au bani de rezervă, 45% cred că e foarte posibil să se imbolnaveasca

29 martie 2020  |  05:53  |  👁 517 Vizualizari


Românii nu arată deloc foarte mult optimism în privința evoluției epidemiei Covid-19, astfel că patru din zece români cred că numărul de îmbolnăviri va crește exponențial și se tem că este posibil să contracteze virusul în perioada următoare, arată un studiu realizat online, în perioada 19-25 martie, de compania de market research 4Service Group România, care subliniază că peste 50% din respondenți cred că actuala criză va dura mai mult de 2-3 luni, iar șase din zece români consideră că va urma și o criză economică majoră.

Studiul a fost făcut pe un eșantion de 1.564 de români, cu vârste cuprinse între 18 și peste 65 de ani, din mediul urban și rural. ”Peste 92% dintre români spun că sunt îngrijorați sau chiar foarte îngrijorați pentru ei și cei dragi în această perioadă și numai 3% dintre respondenți au declarat că nu-și fac niciun fel de griji în această privință. Gradul de îngrijorare al românilor crește direct proporțional cu vârsta lor”, arată sondajul, potrivit News.ro.

Totuși, cei din orașele mici, sub 50.000 de locuitori, sunt mai relaxați comparativ cu cei din București sau orașele mari. Într-o comparație pe regiuni, maramureșenii și bănățenii sunt cel mai puțin îngrijorați de modul în care evoluează epidemia. De asemenea, 62% dintre români se consideră destul de bine informați cu privire la epidemie, în timp ce o treime au declarat că sunt chiar foarte bine informați. Cele mai mari procente s-au înregistrat în cazul persoanelor cu vârste peste 65 de ani. Televizorul rămâne cea mai importantă sursă de informare pentru români în această perioadă, fiind menționat de peste 71% dintre respondenți. Este urmat de canalele oficiale folosite de autorități și social media. Site-urile de presă ocupă locul patru, urmate de opiniile medicilor și ale prietenilor, rudelor sau cunoștințelor. Cele mai mici procente se înregistrează în cazul radioului, mai relevă sondajul. Dacă TV-ul este utilizat de toate categoriile de vârstă, platformele de social media sunt preferatele tinerilor între 18-24 de ani. Site-urile de presă sunt urmărite în special de persoanele din categoria de vârstă 25-34 de ani. ”Îngrijorător este că opiniile medicilor și mesajele autorităților sunt cel mai puțin luate în seamă de tinerii de până la 25 de ani. În ceea ce privește distribuția pe orașe, bucureștenii folosesc cele mai multe surse pentru a se informa”, spun autorii sondajului.
Conform studiului, românii se declară foarte familiarizați inclusiv cu măsurile de prevenire comunicate de autorități. Peste 73% dintre ei spun că le cunosc foarte bine și le aplică, în timp ce 22% au răspuns că sunt oarecum familiarizați cu acestea. Trei din 100 de români declară că le cunosc foarte puțin. Printre măsurile de prevenire aplicate cel mai des de români se numără spălarea cât mai des a mâinilor, amintită de peste 94% dintre respondenți, evitarea locurilor aglomerate sau a cozilor și mulțimilor (89%), folosirea produselor de dezinfectare (86%), evitarea ieșirilor din casă (71%), purtarea măștilor de protecție (40%) și lucrul de acasă (22%). De asemenea, aproape un sfert dintre respondenți au declarat și că se roagă zilnic. 45% din români cred că e foarte posibil să se îmbolnăvească.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.