Știrile zilei 7 octombrie 2022. Ce se întâmplă, astăzi, în lume

7 octombrie 2022  |  08:35  |  👁 248 Vizualizari


UE va trimite o misiune în Armenia pentru a ajuta la demarcarea frontierei cu Azerbaidjanul

Uniunea Europeană va trimite o misiune civilă în Armenia, de-a lungul graniţei cu Azerbaidjanul, pentru a construi încrederea între cele două ţări şi pentru a contribui la demarcarea frontierei, au anunţat părţile interesate vineri după o întâlnire cvadripartită cu Franţa la Praga, transmite AFP. ‘Misiunea va începe în octombrie pentru o durată maximă de două luni. Scopul acestei misiuni este de a stabili încrederea şi, prin rapoartele sale, de a contribui la comisiile de demarcare a frontierei’, se arată într-o declaraţie comună emisă după discuţiile dintre premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele azer Ilham Aliyev, şeful statului francez Emmanuel Macron şi preşedintele Consiliului European Charles Michel. ‘Armenia a fost de acord să faciliteze înfiinţarea (acestei) misiuni’ şi ‘Azerbaidjanul a acceptat să coopereze cu această misiune în ceea ce o priveşte’, se arată în declaraţia comună. Cei patru lideri s-au întâlnit timp de câteva ore, până târziu în noaptea de joi spre vineri. ‘Armenia şi Azerbaidjan şi-au confirmat ataşamentul faţă de Carta Naţiunilor Unite şi de declaraţia de la Alma Ata din 1991, prin care îşi recunosc reciproc integritatea teritorială şi suveranitatea’, subliniază declaraţia comună.’Au confirmat că va servi drept bază pentru lucrările comisiilor de delimitare a frontierei şi că următoarea reuniune a comisiilor va avea loc la Bruxelles, până la sfârşitul lunii octombrie’. În septembrie, cel puţin 286 de persoane au fost ucise în confruntările dintre Armenia şi Azerbaidjan. Disputa vizează soarta enclavei Nagorno-Karabah şi delimitarea frontierei comune.

Armata americană a ucis doi înalţi oficiali ai organizaţiei Stat Islamic într-un atac aerian în Siria

Armata americană a condus joi un atac aerian în Siria, care a ucis doi militari de rang înalt ai organizaţiei Stat Islamic (SI), se arată într-un comunicat al Comandamentului SUA pentru Orientul Mijlociu (Centcom), informează vineri AFP. ‘Forţele americane au efectuat cu succes un atac în nordul Siriei, ucigându-l atât pe Abu-Hashum al-Umawi… cât şi un alt oficial înalt al SI’, a precizatCentcom. ‘Acest atac va slăbi capacitatea SI de a destabiliza regiunea şi de a ne ataca forţele şi partenerii’, a declarat generalul Michael Kurilla, care conduce Centcom. Armata americană a dat asigurări că, potrivit informaţiilor pe care le deţine,’niciun civil nu a fost ucis sau rănit în timpul acestei operaţiuni’. În noaptea de miercuri spre joi, forţele americane au mai ucis un alt oficial al SI în timpul unei operaţiuni cu elicopter în nord-estul Siriei, indicase mai devreme comandamentul american. Statele Unite continuă să-i vizeze pe liderii grupării jihadiste care, deşi învinsă în 2017 în Irak şi în 2019 în Siria, continuă să realizeze atacuri prin celule ‘adormite’ din aceste două ţări.

Erdogan reînnoieşte ameninţarea că va bloca aderarea Suediei la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat din nou joi seară că va blocarea aderarea Suediei la NATO, informează DPA. ‘Atât timp cât organizaţiile teroriste demonstrează pe străzile Suediei şi atât timp cât teroriştii se află în interiorul parlamentului suedez, nu va exista o abordare pozitivă din partea Turciei faţă de Suedia’, a declarat Erdogan la o conferinţă de presă în capitala cehă, Praga. Suedia şi Finlanda au cerut aderarea la NATO la mijlocul lunii mai, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia. Cele două ţări pot fi admise numai dacă toţi cei 30 de membri actuali ai NATO ratifică protocoalele de aderare necesare. Ankara a acuzat atât Suedia, cât şi Finlanda că sprijină militanţii kurzi, precum şi grupul clericului islamist Fethullah Gulen stabilit în SUA, toţi clasificaţi de Turcia drept grupuri teroriste. Suedia şi Finlanda resping aceste acuzaţii, dar au ajuns la un acord în această vară pentru a asigura Turcia de sprijinul lor împotriva riscurilor de securitate. Cererile Turciei au fost repatrierea unor suspecţi şi ridicarea embargoului asupra armelor de către Suedia. În septembrie, Suedia a aprobat exportul de arme către Turcia pentru prima dată din 2019. Cu toate acestea, Turcia adoptă acum poziţia că acordurile încheiate atunci nu au fost încă îndeplinite, mai ales de Suedia. Erdogan a descris joi relaţiile cu Finlanda în termeni mai pozitivi. Turcia şi Ungaria sunt acum singurele ţări care au rămas să ratifice protocoale de aderare. Cu toate acestea, Ungaria nu a ameninţat că va bloca procedura.

Rusia atacă pentru prima oară oraşul Zaporojie cu drone iraniene, potrivit Kievului

Forţele militare ruse au atacat vineri oraşul Zaporojie – centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din sudul Ucrainei – utilizând, pentru prima oară, drone iraniene, conform şefului administraţiei militare regionale Oleksandr Staruh, citat de agenţiile de presă EFE şi Ukrinform. Staruh a indicat pe canalul său Telegram că ‘astăzi, ocupanţii au utilizat pentru prima oară drone’ împotriva oraşului Zaporojie, controlat de Kiev, şi că aparate de fabricaţie iraniană de tip Shahed-136, cunoscute şi ca ‘drone kamikaze’, au fost utilizate anterior în alte părţi ale Ucrainei. Potrivit acestuia, obiective de infrastructură au fost distruse în două cartiere din Zaporojie, iar potrivit informaţiilor preliminare o persoană a fost rănită în urma atacurilor. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat joi seara, în discursul său zilnic către popor, utilizarea dronelor iraniene în recentele bombardamente ruseşti împotriva infrastructurii civile în Ucraina şi a promis că, indiferent dacă Iranul neagă prezenţa acestor aparate, armata ucraineană va găsi o cale ‘ca niciunul să nu mai rămână’. ‘Din nu ştiu ce motiv, Iranul susţine că nu există drone de fabricaţie iraniană în Ucraina. Oamenii le văd pe cer. Le doborâm. Dar ni se spune că nu ar exista drone iraniene în Ucraina. Ei bine, vom găsi metode de a ne asigura să nu mai rămână niciuna’, a declarat Zelenski.

 

Forţele ruse au atacat în noaptea de marţi spre miercuri oraşul Belaia Ţerkovi (Bila Ţirkva), la aproximativ 80 de kilometri sud de capitala ucraineană, cu astfel de ‘drone kamikaze’ de fabricaţie iraniană, rănind cel puţin o persoană. Acest atac cu drone de tip Shahed-136 s-a derulat în şase valuri şi, în afară de persoana rănită, exploziile au avariat obiective de infrastructură în oraş. În ultima sa actualizare, Institutul american pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că utilizarea de către Rusia a dronelor de fabricaţie iraniană nu generează efecte asimetrice, aşa cum se întâmplă în cazul utilizării de către Ucraina a sistemelor HIMARS furnizate de SUA, şi este puţin probabil să influenţeze în mod semnificativ cursul războiului. Forţele ruse utilizează astfel de drone împotriva unor obiective civile din spatele frontului, potrivit ISW, care citează o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Comandamentului Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, conform căruia armata rusă foloseşte din ce în ce mai mult drone fabricate în Iran pentru a-şi conserva stocul de rachete de înaltă precizie. În informarea sa, ISW citează de asemenea declaraţii făcute de şeful adjunct al Departamentului operativ principal de pe lângă Statului Major General al Ucrainei, generalul de brigadă Oleksii Hromov, potrivit căruia forţele ruse au utilizat până în prezent în total 86 de drone Shahed-136 iraniene împotriva Ucrainei, dintre care 60% au fost distruse de către forţele ucrainene, notează Agerpres.

Un iaht luxos deţinut de un oligarh rus sancţionat a acostat în Hong Kong

Un iaht de lux în valoare de peste jumătate de miliard de dolari americani şi aparţinând oligarhului rus sancţionat Aleksei Mordaşov a acostat în apele Hong Kong-ului, potrivit înregistrărilor transportului maritim, după o călătorie de o săptămână din Rusia, relatează vineri Reuters, potrivit Agerpres. Mordaşov se numără printre oligarhii ruşi sancţionaţi de Uniunea Europeană şi Statele Unite după invazia Ucrainei de către Rusia pentru legăturile lor cu preşedintele Vladimir Putin. Website-ul de urmărire a navelor, Marine Tracker, arată că iahtul, Nord, a sosit în Hong Kong la 5 octombrie, după o călătorie de şapte zile de la Vladivostok în Orientul Îndepărtat al Rusiei, coborând prin Marea Japoniei şi Marea Chinei de Est. Departamentul maritim al guvernului din Hong Kong nu a răspuns imediat la întrebările Reuters dacă este la curent cu sancţiunile impuse proprietarului navei. Iahtul cu mai multe etaje, cu şase punţi şi un heliport, putea fi văzut vineri andocat în apele de la vest de emblematicul Port Victoria din Hong Kong, arborând un pavilion rusesc. Nord, lung de 141 de metri, a fost fabricat de un şantier naval german anul trecut şi este unul dintre cele mai extravagante iahturi de lux din lume, în valoare de 521 de milioane de dolari, potrivit revistei Forbes.

sursa https://www.dcnews.ro/stirile-zilei-7-octombrie-2022-ce-se-intampla-astazi-in-lume_890096.html

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.