Statele Unite vor livra Uniunii Europene 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate în 2023

4 aprilie 2023  |  16:04  |  👁 194 Vizualizari


Uniunea Europeană va primi anul acesta din SUA 50 de miliarde metri cubi (bcm) de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a compensa lipsa livrărilor ruseşti şi pentru reducerea dependenţei blocului comunitar de energia din Rusia, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Informaţia este inclusă în raportul anual publicat marţi de Grupul operativ comun privind securitatea energetică UE-SUA, care şi-a prezentat realizările şi perspectivele privind viitorul.

În 2023, grupul va continua să se concentreze pe şocurile de pe piaţa energiei şi pe preţurile ridicate ale acesteia, provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, se arată în comunicatul comun emis de Casa Albă şi Comisia Europeană, înaintea reuniunii de marţi a Consiliului pentru energie UE-SUA.

La un an de la înfiinţare, grupul a înregistrat progrese importante în îndeplinirea obiectivelor sale de reducere a dependenţei blocului comunitar de energia din Rusia, dar statele membre UE încă nu reuşesc să se aprovizioneze cu suficiente gaze naturale lichefiate pentru a înlocui gazele ruseşti.

Priorităţile grupului în acest an includ evaluarea continuă a pieţelor GNL şi asigurarea unor livrări de 50 de miliarde metri cubi de gaze naturale lichefiate din SUA în Europa, reducerea emisiilor de metan, măsuri de eficientizare şi de economisire a energiei.

În următoarele luni, grupul va continua să facă eforturi în vederea unui nivel ridicat al livrărilor de GNL din SUA în Europa, de cel puţin 50 de miliarde bcm, pentru a asigura umplerea facilităţilor de stocare pentru următoarea iarnă.

Platforma UE de energie va lansa primele licitaţii comune în mai 2023, iar la aceste licitaţii nu pot participa furnizorii de gaze din Rusia.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.