Expunerea pielii, fără SPF 50 sau 50+, la radiații solare produce stres oxidativ în cantități mari.
Cu toții iubim soarele, poate nu canicula, dar soarele și razele lui participă inclusiv la starea noastră de bine.
Asociat întotdeauna cu binele, cu pozitivul lumina solară ne ajută la echilibrul psihic iar pentru cei meteo dependenți contribuie cu adevărat la starea de bine. Cred că cel mai mult îl iubim în vacanțe. Nu știu pe nimeni care să fi mers la schi și să fie binedispus de o zi înnorată, cu lapoviță și poate și niște vânt. Dar mai mult decât vacanța de iarnă, adevărata pasiune umano-solară este în vacanța de vară, unde soarele are rolul cel mai important. O vreme ploioasă la malul mării este romantică, dar parcă nu merge cu relaxarea pe sezlong cu un cocktail în mâna stângă, o carte în dreapta și niște valuri pe fundal. Iar pielea ciocolatie de final de concediu văratic, un adevărat deliciu… Sau nu!
Trebuie să învățăm să dam ciocolatiul pielii pe sănătatea ei. Pe aici, pe undeva, se întâmplă momentul în care beneficiul razelor solare se transformă în daună, iar dauna provocată pielii, poate deși nevizibilă instant sau imediat, va accentua, în timp, considerabil procesul de îmbătrânire.
Pentru că în acest proces al trecerii anilor trebuie să ne concertăm nu pe ”antiîmbătrânire” ci pe încetinirea acesteia, este necesar să conștientizăm și să înțelegem că soarele poate deveni cel mai mare dușman al pielii noastre și cel direct responsabil de accelerarea procesului.
De ce este important SPF-ul
Expunerea pielii, fără SPF 50 sau 50+, la radiații solare produce stres oxidativ în cantități mari. Stresul oxidativ înseamnă radicali liberi toxici, adică factorii direct responsabili pentru îmbătrânirea pielii, pentru mărirea riscului de apariție a cancerului de piele și posibilitatea apariției fenomenelor autoimune. Până la un punct, pielea noastră deține un bagaj capabil să neutralizeze acești radicali liberi, adică deține anumite enzime și antioxidanți neenzimatici dar care la radiații UV puternice nu pot proteja total împotriva daunei iar cantitatea acestora scade odată cu înaintarea în vârstă diminuând astfel capacitatea de autoapărare a pielii.
Atunci când formarea radicalilor liberi toxici depășește capacitatea antioxidantă a sistemului de apărare al pielii, încep procesele de deteriorare a lipidelor membranare, a proteinelor matriceale și a acidului hialuronic din componența pielii. Deteriorarea acestora va produce în timp îmbătrânirea țesuturilor, deviații ale sistemului imun, agravarea unor boli preexistente și posibilitatea de inițiere și progresie a proceselor canceroase ale pielii.
Importanța utilizării SPF-ului, cu factor mare de protecție, devine astfel esențială. SPF-ul trebuie aplicat zilnic pe întreaga suprafață a pielii expusă la soare. Cele mai expuse fiind fața și mâinile, care, indiferent de vreme au nevoie de protecție. Cu cât vremea se încălzește și expunem mai multă piele zilnic, cu atât extindem zona pe care aplicam și RE-aplicăm SPF-ul.
Simpla introducere în rutina de îngrijire a unui produs precum SPF-ul poate face o diferență considerabilă în a menține vârsta, sănătatea și aspectul pielii.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.