SONDAJ | România este pe primul loc în topul UE la dare de mită pentru asistență medicală

22 iunie 2021  |  05:52  |  👁 357 Vizualizari


România este din nou în topul corupției din Uniunea Europeană. Iar sistemul medical este o zonă fierbinte, unde mita deschide ușile și dă siguranță pacienților că vor beneficia de grija cadrelor medicale. De altfel, 20% dintre românii care au răspuns întrebărilor din Barometrul Global al Corupției, realizat de Transparency Internațional au spus că au dat mită pentru serviciile medicale.

Cea mai mare corupție este în sistemul medical, consideră românii. 22% dintre respondenți susțin că au dat mită pentru a fi tratați așa cum trebuie în spitalele din țara noastră. Pe locul doi se află Bulgaria și Lituania, urmate de Ungaria.

Corupție este și în învățământ, arată studiul. 11% dintre respondenții români au declarat că au dat mită în diverse situații angajaților din educație.

Spre finalul topului românesc sunt și polițiștii. 7% dintre cei chestionați au susținut că au oferit bani sau bunuri pentru a-și rezolva problemele legale cu care se confruntau. Recent, zeci de polițiști rutieri din Brașov și Botoșani, dar și mai mulți lucrători de la Înmatriculări din Timișoara și din Suceava au intrat în vizorul procurorilor, acuzați de luare de mită sau abuz în serviciu.

Potrivit studiului Transparency Internațional, realizat anul trecut, aproape jumătate dintre locuitorii din Uniunea Europeană cred că guvernele nu luptă eficient împotriva corupției.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.