Sfântul Andrei, ”Ocrotitorul României”: De ce se pune usturoi la geamurile casei și alte tradiții care se practică în această zi

30 noiembrie 2020  |  10:11  |  👁 303 Vizualizari


Sfantul Apostol Andrei este sarbatorit in fiecare an in 30 noiembrie. A fost unul dintre apostolii lui Iisus din Nazaret si fratele lui Simon Petru. Ar fi fost mai intai ucenicul lui Ioan Botezatorul, care i-ar fi recomandat sa il urmeze pe Iisus, potrivit Evangheliei dupa Ioan. Romanii au avut, de-a lungul timpului, numeroase traditii asociate cu aceasta sarbatoare, iar unele dintre ele inca se pastreaza in anumite zone ale tarii noastre.

Sfantul Apostol Andrei s-a nascut in Betsaida Galileia, pe tarmul Lacului Ghenizaret. Era fratele lui Simon Petru, amandoi fiind pescari, alaturi de tatal lor, potrivit crestinortodox.ro.

Numele de Andrei este asociat de romani cu lupii, fiind cunoscut si drept „Apostolul Lupilor”. Legendele spun ca aceste animale salbatice au fost alaturi de faci la caderea Sarmizegetusei si ca Apostolul Andrei ar fi fost vegheat de capetenia lupilor prin Dobrogea, spre pestera in care s-a adapostit.

Inainte de a deveni ucenicul lui Hristos, Sfantul Andrei a fost ucenicul lui Ioan Botezatorul. Sfantul mai este mentionat in Scriptura la inmultirea painilor si a pestilor si dupa invierea lui Lazar.

Sfantul Andrei a murit ca martir la Patras. Cu toate ca romanilor le este cunoscuta povestea cu moartea pe o cruce in forma de X, se sustine ca aceasta traditie dateaza din secolul al XIV-lea, dar nu se cunoaste data martirizarii. In anul 357, moastele Sfantului Andrei au fost duse la Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol. Ulterior, au fost mutate in Italia, la catedrala din Amalfi, in timpul Cruciadei a IV-a. In anul 1462, in vremea papei Pius al II-lea, capul Sfantului Andrei ajunge la Roma, iar de aici a fost dus in Catedrala din Patras, in biserica cu hramul Sfantul Andrei.

Pestera Sfantului Andrei

Pestera in care se spune ca a trait Sfantul Apostol Andrei este la aproximativ 4 kilometri de localitatea Ion Corvin, judetul Constanta. In pestera respectiva s-a facut o biserica, sfintita de Cherasie Paunescu. unde se afla un pat improvizat, scobit in piatra, unde se spune ca dormea.

Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane a hotarat in anul 1995 ca sarbatoarea Sfantului Andrei sa fie insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in anul 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarata sarbatoare bisericeasca nationala, iar din 2012, aceasta zi a devenit zi de sarbatoare legala in care nu se lucreaza.

Sfantul Andrei sau Halloweenul romanesc – strigoii alungati cu usturoi

Sfantul Andrei este un Halloween romanesc. Se spune ca in aceasta noapte strigoii pot patrunde in casele noastre pe usi sau ferestre. Pentru a-I alunga romanii ung ramele de la usi si de la ferestre cu usturoi. In unele zone se agata ghirlande de usturoi pe usi si ferestre pentru a alunga aceste fiinte malefice.

Fetele isi viseaza ursitul

In noaptea de Sfantul Andrei (29 spre 30 noiembrie) fetele nemaritate isi pun busuioc sub perna pentru a-si visa ursitul. Aceasta traditie veche este pastrata cu sfiintenie si astazi de catre cele care se viseaza mirese.

Se pune grau la incoltit

Fiecare persoana trebuie sa puna in dimineata de Sfantul Andrei, grau la incoltit. Se spune ca in functie de modul in care acesta va creste pana la Anul Nou, asa ii va merge persoanei respective tot anul urmator.

Se pun ramuri de pomi fructiferi in apa

Pe langa grau, astazi se mai pun si ramuri de cires, corcodus, prun sau mar intr-un vas cu apa. In cazul in care creanga va inflori in ajun de Craciun inseamna ca vei avea parte de belsug si armonie in anul de urmeaza.

Alte traditii si superstitii de Sfantul Andrei

In unele zone din tara se pune busuioc in mancarea animalelor, iar in apa de baut se pune agheasma pentru a le feri de primejdii.

Tot astazi se descanta droburi de sare, care se ingroapa sub grajd, pentru a fi scoase la suprafata de Sfantul Gheorghe (23 aprilie), fiind folosite la hrana animalelor, tot pentru a le proteja de duhuri rele.

Pana la Craciun, femeile nu mai tes si nici nu mai torc, ca sa nu starneasca mania Maicii Domnului.

Pe de alta parte, conditiile meteorologice din noaptea Sfantului Andrei pot prevesti cum va fi iarna, care nu va fi grea, daca afara este senin si cald. In schimb, un cer intunecat, cu luna plina, ninsoare sau ploaie sunt semn de iarna cu troiene mari.

In noaptea Sfantului Andrei se crede ca lupii incep sa vorbeasca, isi pot misca gatul, devin mai sprinteni, iar oamenii care ii aud afla secrete groaznice. Plata este insa una teribila, pentru ca acesti oameni vor fi atacati de lupi si se vor transforma in varcolaci. Nici animalele nu sunt scutite de primejdie – omul nu face nimic in gospodarie, pentru ca animalele de prada sa nu-i atace vitele. Acestea pot fi insa protejate si cu ajutorul unor cruci confectionate din ceara de albine.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.