Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi

14 octombrie 2020  |  06:38  |  👁 612 Vizualizari


Aceasta s-a născut în satul Epivat din Tracia şi a fost crescută de părinţii ei în teama de Dumnezeu, în deprinderea faptelor bune, a rugăciunii, a postului şi a milosteniei.

De multe ori s-a dezbrăcat de hainele sale cele bune şi le-a dat săracilor, îmbrăcându-le pe cele proaste ale acestora, ceea ce i-a adus mustrare şi uneori bătaie din partea părinţilor.

După moartea lor, fecioara a luat hotărâre în folosirea averii împreună cu fratele său, Eftimie, care avea să fie mai târziu episcop de Madita şi a dăruit săracilor partea ei de moştenire retrăgându-se la o mănstire de fecioare.

Vrăjmaşul se străduia să o ducă la deznădejde, prin năluciri şi arătări, dar ea ferindu-şi sufletul şi trupul de păcat şi necurăţie, s-a făcut mireasă iubită a Lui Hristos.

Venind îngerul Domnului la ea, i-a zis: „Să laşi pustiul şi să te întorci în patria ta, că acolo ţi se cuvine să-şi dai trupul pământului”, iar cuvioasa înţelegând că porunca este de la Dumnezeu şi că viaţa ei este scurtă, a venit în împărăteasca cetate.

Aici a intrat în biserica Sfânta Sofia şi în biserica Născătoarei de Dumnezeu, de la Vlaherne şi a dat laudă Lui Dumnezeu că i-a ajutat să-L slujească cu credinţă.

Apoi a plecat la Ierusalim, să se închine Sfintelor Locuri ale Patimilor Domnului şi de acolo, a zburat ca o pasăre prin pustia Iordanului la o mănăstire de fecioare.

Nevoindu-se, la 25 de ani s-a întors în patria sa şi petrecând acolo încă doi ani, în rugăciune şi-a dat obştescul sfârşit în mâinile Lui Hristos, iar trupul său a fost îngropat lângă biserică.

După mulţi ani, Dumnezeu a descoperit moaştele ei prin vedenii şi le-a proslăvit cu facere de minuni. Luate de împăratul Asan al românilor şi bulgarilor, au fost aşezate, mai întâi la Târnovo, apoi strămutate la Belgrad şi în sfârşit, aduse la Constantinopol, la biserica patriarhiei.

Voievodul Vasile le-a adus din Constantinopol la Iaşi, la Mănăstirea Sfinţilor Trei Ierarhi, la 14 octombrie, în anul 1641 şi le-a aşezat în minunata lui ctitorie, iar toată strămutarea este zugrăvită pe peretele de miază zi al bisericii.

Astăzi, moaştele Sfintei Parascheva se află în biserica sfintei Mitropolii din Iaşi, făcând minuni celor ce cu credinţă aleargă la ea.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.