Se întâmplă acum în lume – 11 octombrie 2022. Ultimele informații

11 octombrie 2022  |  08:41  |  👁 341 Vizualizari


Acord cu Viktor Orban. Serbia, alimentată mai ieftin cu țiței rusesc

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul ungar Viktor Orbán au convenit să construiască un oleoduct prin Ungaria. ”Noua conductă ar permite Serbiei să fie alimentată cu ţiţei rusesc mai ieftin din Urali, prin conectarea la conducta Druzbha (Prietenia), anunţă purtătorul de cuvânt al Orbàn, Zoltan Kovacs, explicând: ”În prezent, aprovizionarea cu petrol a ţării se face în mare parte prin intermediul unei conducte care trece prin Croaţia, dar este puţin probabil ca acest lucru să mai fie posibil în viitor, din cauza sancţiunilor care au fost adoptate”.

Încă o dată, Ungaria, care a obţinut de la Bruxelles o excepţie de la embargoul petrolier al UE şi a semnat noi contracte cu Moscova, şi Serbia, care, deşi este ţară candidată, refuză să adopte sancţiunile UE, sunt contrare deciziilor Uniunii Europene. Luni, Viktor Orbán s-a întâlnit la Berlin cu cancelarul german Olaf Scholz. La sfârşitul lunii decembrie, embargoul european asupra petrolului rusesc va intra treptat în vigoare. Ţiţeiul este principala sursă de venituri pentru Moscova, care exportă o mare parte din petrolul pe care îl produce, încasând în jur de 190 de miliarde de euro, de aproape 4 ori veniturile garantate de exporturile de gaze, notează Rador.

Rușii avertizează SUA că ajută prea mult Ucraina. Se trasează linii roșii

Ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a avertizat Statele Unite că s-au apropiat mult de liniile roşii, din cauza furnizării de arme Kievului. Planurile de a furniza arme Ucrainei asigură statutul de participant la acest conflict pentru Statele Unite, a adăugat Antonov. Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, a declarat că Statele Unite s-au apropiat mult de linia roşie, continuând să furnizeze arme Kievului, relatează Agenţia de presă TASS. În numele Rusiei, Antonov le-a solicitat Statelor Unite şi aliaţilor să nu depăşească liniile roşii de care s-au apropiat. Ambasadorul le mai cere să înceteze să mai pompeze Kievului arme letale. Antonov a concluzionat că: ”Acest fapt nu va duce decât la mai multe victime şi distrugeri, prelungind şi mai mult conflictul”.

Diplomatul rus în SUA a subliniat că Moscova percepe declaraţiile conducerii americane cu privire la intenţia sa de a sprijini solicitarea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, de a livra suplimentar armament (produse militare), inclusiv cele mai recente modele, este percepută ca o nouă confirmare a faptului că Statele Unite îşi consolidează poziţia de participant la acest conflict. Ministerul rus de Externe a anunţat că linia roşie pentru Rusia va înseamna furnizarea de arme cu rază lungă de acţiune sau mult mai puternice către Kiev. Potrivit acestuia, Washingtonul este implicat direct în acest conflict, furnizând Ucrainei nu numai arme, ci şi coordonând direct operaţiunile militare prin transmiterea de informaţii prin satelit.

Siropul care omoară copii, în loc să-i trateze

Nigeria şi-a avertizat cetăţenii să evite siropurile de tuse legate de zeci de decese ale unor copii în Gambia. Cele patru siropuri fabricate de o companie farmaceutică indiană – sunt suspectate că ar fi fost contaminate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis o alertă globală cu privire la medicamentele pediatrice. Autorităţile sanitare nigeriene sfătuiesc pe oricine a folosit ”produsele substandard” sau a suferit vreo reacţie adversă să solicite imediat sfatul medicului şi să semnaleze problemele. Efectele substanţelor toxice conţinute în siropurile de tuse includ dureri abdominale, vărsături, diaree, incapacitatea de a urina, dureri de cap şi leziuni renale acute care pot duce la moarte. Produsele – Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup şi Magrip N Cold Syrup – au fost fabricate de o companie indiană, Maiden Pharmaceuticals, care nu a oferit garanţii cu privire la siguranţa lor, a spus OMS.

Putin și Lukasenko, grup operativ comun

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că a convenit împreună cu Vladimir Putin desfăşurarea unui grup operativ militar comun regional de trupe ”în legătură cu agravarea tensiunilor de la graniţele de vest ale statului Uniunea Rusia-Belarus”, transmite Agenţia de presă RBC. Vorbind la o reuniune pe probleme de securitate, liderul belarus a explicat că formarea grupului operativ militar este în curs de desfăşurare de două zile. ”Dacă nivelul de ameninţare va atinge nivelul actual, aşa cum este de fapt în momentul de faţă, vom activa grupul operativ militar comun al Uniunii. Baza (am susţinut mereu acest lucru) acestui grup este armata, forţele armate ale Republicii Belarus”, a adăugat şeful statului belarus.

Procuratura din Bulgaria s-a autosesizat după acuzațiile ruse

Procuratura din Sofia (SGP) s-a autosesizat în legătură cu informaţiile difuzate de diverse mass-media, potrivit cărora camionul care a explodat pe Podul Crimeii în data de 8 octombrie a trecut prin Bulgaria. Un procuror din cadrul SGP a dispus efectuarea de urgenţă a unei verificări pe baza informaţiilor disponibile în conformitate cu art. 145 din Legea privind sistemul judiciar. Verificările au fost încredinţate Ministerului Afacerilor Interne şi Agenţiei de Stat pentru Securitate Naţională (DANS), iar după finalizare, materialele vor fi raportate SGP pentru evaluarea datelor colectate şi existenţa temeiurilor de începere a cercetării penale.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.