Scandal urias la Câmpina: Societatea civila si partidele politice se opun constructiei unui bloc intr-o zona de case, in locul fostei gradini de Vara

9 decembrie 2021  |  18:35  |  👁 248 Vizualizari


S-au incins spiritele in Consiliul Local Campina, dar si in randul locuitorilor municipiului, dupa ce o firma din Navodari (?) si-a manifestat intentia de a construi un bloc urias pe Bd. Culturii, intr-o zona de case, in locul fostei gradini de vara. Dupa cum considera campinenii, Bulevardul Culturii aproape că a rămas singura zonă din localitate care ne mai amintește de Câmpina de altădată, cu case elegante, cu mult spațiu verde, cu liniște. O zonă aparte de care câmpinenii sunt legați sufletește.

Firma din Navodari, Ideal Max Construct SRL, detine terenul de pe Bd. Culturii nr. 20, zona protejată cu valoare arhitecturală dată de existența Casei cu Grifoni, monument istoric de clasă A, față de care nu poți construi la o distanță mai mică de 100 m, conform legislației în vigoare.

Pe langa aspectele de ordin legal, reprezentantii partidelor politice, dar si societatea civila, isi pun problema oportunitatii construirii unui bloc in zona unde se regasesc numai case, printre problemele enumerate fiind cea a disconfortului creat locuitorilor din proximitate, a traficului rutier si locurilor de parcare, dar si afectarea calitatii vietii prin blocarea luminii naturale de catre cladirea cu multe etaje.

Interesant de aflat este in ce conditii a fost vandut terenul firmei din Navodari si daca au existat discutii referitoare la ce anume se poate construi in zona. Tinand cont de calitatea locatiei, Primaria Campina ar fi trebuit sa se asigure ca noul proprietar nu va interveni in schimbarea PUZ-ului, aspectului zonei etc.

CampinaTv.ro a prezentat punctele de vedere ale partidelor politice fata de acest proiect urbanistic neoportun, iar reactiile au fost in unanimitate impotriva construirii unui bloc pe terenul protejat istoric.

USR Câmpina: “Având în vedere efervescența din spațiul public a subiectului privind intenția de elaborare a Planului urbanistic zonal pentru zona Câmpina, B-dul. Culturii nr. 20”, USR Câmpina aduce în atenția opiniei publice următoarele aspecte:
– anunțul respectiv reprezintă intenția unui investitor privat de a modifica reglementări urbanistice în zona respectivă și, implicit, condițiile în care se poate construi un imobil în zona menționată.
– conform normelor în vigoare, această propunere va fi supusă avizării Comisiei Tehnice de Urbanism și Amenajarea Teritoriului, după primirea observațiilor din partea publicului.
Menționăm că această comisie este formată din 13 membri, dintre care 7 arhitecți – membri ai Ordinului Arhitecților din Romania şi ai Registrului Urbaniştilor din Romania, 4 membri ai executivului primăriei și 2 consilieri locali, conform H.C.L. 39 din 31.03.2021.
– ulterior, se poate întocmi acest Plan Urbanistic Zonal, acesta urmând a fi avizat atât în Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului, cât și în Consiliul Local al Municipiului Câmpina în cadrul unei ședință publică unde poate fi votat sau nu.
USR Câmpina consideră inoportună construirea unui imobil cu 2 sau mai multe etaje în vecinătatea Casei cu Grifoni. USR Câmpina respectă dreptul fiecărui proprietar de teren de a-și edifica construcții, cu respectarea normelor și regulilor urbanistice stabilite în zona respectivă. USR Câmpina va milita prin consilierii locali și prin președintele Comisiei de Amenajarea Teritoriului, Urbanism, Ecologie și Protecția Mediului din Consiliul Local, dl. Valentin Crețu, pentru respectarea reglementărilor urbanistice”.

PNL Câmpina: ”Zona despre care vorbim este o zonă construită protejată și reprezintă aria de maximă reprezentativitate administrativă şi istorică pentru municipiul Câmpina. Ea menţine în mare măsură elemente de identitate istorică, culturală (monumente istorice clasate cu valori semnificative), dar şi clădiri cu valoare ambientală care susţin cadrul construit al unei zone omogene. Dezvoltarea în timp a orașului nu a afectat caracteristicile esenţiale ale zonei. Până acum, administrația publică locală a luat măsuri în vederea unor acțiuni de protecție, conservare și punere în valoare a acestora. Prin PUG au fost impuse restricții și limitări în acest sens. Consider că prin avizarea și aprobarea acestei solicitări, dar și prin procedura lipsită de transparență în acest caz, este pus în pericol aspectul arhitectural al zonei, iar derogarea de la normele locale de urbanism nu este oportună”.

PMP Câmpina: ”PMP Câmpina amintește faptul că sediul Primăriei Municipiului Câmpina se află într-o clădire-monument istoric de clasa A (monument de importanță națională) și conform legii nu se pot edifica construcții la o distanță mai mică de 100m. Dacă condiția imperativă menționată mai sus este îndeplinită, menționăm faptul că, în conformitate cu HG 525/1996 actualizată, orice intervenție într-o zonă protejată se poate realiza în urma întocmirii unui PUZ, după obținerea unui aviz de la Direcția Județeană de Cultură, în baza unei documentații tehnice care conține și un studiu istoric întocmit de către un arhitect cu drept de semnătura, atestat ca specialist pentru întocmirea studiilor istorice de către Ministerul Culturii (indicativ G6). În plus față de aspectele legale menționate, considerăm inoportună această inițiativă care generează disconfort în zonă, poate crea precedent și ne permite să ne întrebăm retoric dacă cineva din conducerea urbei se mai gândește și la câmpineni? Având în vedere cele de mai sus, PMP solicită pe această cale o poziție oficială și publică cu privire la cele menționate mai sus de la arhitectul șef și secretarul general al Câmpinei”.

PSD Câmpina: ”Reprezentanții PSD în Consiliul Local Câmpina nu vor accepta o astfel de inițiativă, considerând că acest proiect nu este decât o altă etapă în procesul de degradare gravă a imaginii orașului din punct de vedere arhitectural”.

Partidul Oamenilor Liberi Câmpina: ”Trebuie să vedem certificatul de urbanism ca să vedem de ce este nevoie de un plan urbanistic zonal și abia apoi vom putea avea un punct de vedere în deplină cunoștință de cauză. Deocamdată nu avem informații complete pentru a putea avea o părere fermă asupra acestui subiect. Numai dacă Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei va cere în Consiliul Local aprobarea unui PUZ pentru zona respectivă vom putea spune dacă suntem sau nu de acord și să venim cu argumente în justificarea deciziei”.

Si societatea civila a reactionat in spatiul public, dezaproband intentia societatii din Navodari. Redam o parte din mesajele pe care campinenii le-au transmis prin intermediul retelelor de socializare:

– De ce nu vindeți și bulevardul, valea Irepului, rămase printre putinele zone neatacate?

– Nu prea se incadreaza in aspectul zonei. Nu are primaria destule terenuri pentru a face blocuri care nu se vand? Nu stiu ce fac arhitectii primariei care ar trebui sa se gandeasca ca orice bloc sau magazin trebuie sa aiba si locuri de parcare corespunzatoare! Acolo nici acum nu gasesti unde sa parchezi, chiar si pentru scurt timp! Eu cred ca este o aiureala care duce cu gandul la … oarece interese! Acolo se poate face de la o parcare pana la un loc de joaca pentru copii…
– De ce unul și nu două?Mai aveți să vindeți străzile mai laturalnice să vină alții să ne demoleze. Rusine celor care au cedat locul că și Rafinaria, Stadionul, IRA,vechea Poiana. O țară de hoți!
– Blocuri peste tot? Nimic pentru relaxare, sport, cultura, spatiu verde? Unii se chinuie sa faca baze sportive, iar la noi se distrug.

– Rusine! Vor sa distruga orasul asta! Construiesc blocuri pe terenul de fotbal de la IRA, acum pe Bd. Culturii. Dupa ce au distrus plajele din Navodari, acesti rechini imobiliari vin sa distruga si Campina!

– De ce nu am face o gradina de vara moderna cu toate facilitatile, spectacole, teatru pentru copii, etc?

– Cred ca si cu acest primar, ca si cu Iohannis, campinenii vor lua teapa?

– Smecheria se plateste cu bani multi si negri!

– Si locul ala cum a ajuns proprietatea unei firme din Navodari? Nu cumva tot un primar a semnat?

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.