Sărbătoare uriaşă în Calendarul Ortodox! Puțini creștini stiu ce se sărbătorește la 1 septembrie!

1 septembrie 2020  |  08:09  |  👁 387 Vizualizari


Sărbătoare uriaşă în Calendarul Ortodox! Puțini creștini stiu ce se sărbătorește la 1 septembrie! Toți preoții din România fac asta marți. Pe 1 septembrie are loc o sărbătoare extrem de importantă pentru Biserica Ortodoxă Română. Este vorba despre începutul Indictionului. Ce presupune acest moment special?

Biserica sărbătoreşte pe 1 septembrie începutul Indictionului, adică Anul Nou Bisericesc, mulțumind lui Dumnezeu pentru roadele de peste an, rugându-se ca și următorul an să fie roditor. Apoi, Biserica amintește la 1 septembrie începutul predicării Domnului, ziua în care, intrând în sinagogă, a deschis cartea și a citit locul din prorocul Isaia în care se zice: „Duhul Domnului este peste Mine, Care M-a uns să binevestesc săracilor…” (Luca 4, 16-18).

După tradiţia iudaică, mai multe evenimente sunt legate de această zi: Arca lui Noe s-a oprit în muntele Ararat după încetarea potopului; Moise s-a coborât din Muntele Sinai cu Tablele Legii; în această zi s-a construit cortul mărturiei, în care a fost pus Chivotul Legii; a fost sfinţit templul lui Solomon şi tot în această zi arhiereul intra o dată pe an în sfânta sfintelor pentru a tămâia altarul. La începutul lunii septembrie, evreii aveau sărbătoarea corturilor, în amintirea celor 40 de ani pe care i-au petrecut în pustie înainte de a intra în pământul făgăduinţei.

Începutul anului nou bisericesc la 1 septembrie s-a stabilit pentru toată creştinătatea la Sinodul I Ecumenic de la Niceea. Românii numesc noul an bisericesc Indictul sau Indictionul, care înseamnă „arătare” şi „poruncă”. Acesta aminteşte de intrarea Domnului în sinagogă, când a citit cuvintele prorocului Isaia, ce vesteau trimiterea Unsului lui Dumnezeu către popor pentru a-i uşura suferinţa. Indictionul era de fapt o sărbătoare a Imperiului Roman. Atunci împăratul se arăta poporului, prezenta situaţia imperiului şi comunica diferite informaţii privitoare la viaţa publică. Tot la această dată se plăteau impozitele şi soldele soldaţilor pe anul ce trecuse.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.