România îmbătrâneste. Cauzele ar fi natalitatea în scădere, speranța de viață tot mai mare și plecarea românilor din țară

Multime de oameni

18 ianuarie 2022  |  08:19  |  👁 370 Vizualizari


Cu o natalitate în scădere, o speranţă de viaţă tot mai mare și prea mulţi români care aleg să trăiască afară, România îmbătrâneste. Iar în unele județe fenomenul este mult mai vizibil. Cel mai tânăr judeţ din țară este Iaşi, iar la polul opus, cel bătrân este judeţul Teleorman, conform datelor INS.

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, peste jumătate dintre județele din România îmbătrânesc mai repede decât media pe țara, care este puțin peste 42 de ani. Doar două județe sunt sub media de 40 ani: Iași şi Ilfov. La poplul opus, cele mai îmbătrânite sunt Teleorman şi Vâlcea cu o medie de vârstă de peste 46 de ani.

Îmbătrânirea populaţiei a fost analizată între anii 2012 și 2020. Specialiştii pun această îmbătrânire accelarată mai ales pe seama natalitatăţii scăzute, a speranţei de viaţă tot mai mare, precum și a migraţiei în creştere din cauza condițiilor de trai.

De altfel, toată Europa se confruntă cu acest fenomen, dar România „îmbătrâneşte” mai rapid. O imagine mai clară o acestui fenomen o vom avea după recensământul din acest an.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.