România a fost cuprinsă de gerul siberian. Temperaturile au scăzut și cu 35 de grade în 24 de ore

13 februarie 2021  |  08:20  |  👁 315 Vizualizari


Viscolul și gerul au împresurat România, când toată lumea se gândea deja la primăvară. În 24 de ore însă, am trecut de la vreme caldă și însorită la minus 20 de grade, gheață și zăpadă.

Nicio regiune nu a scăpat de valul de ger siberian care a produs o mulțime de necazuri pe șosele, aeroporturi și în viețile oamenilor.  Iarna își va păstra puterile câteva zile.

În nordul Moldovei, viscolul a fost stăpân. 15 copii din comuna Mihălășeni, județul Botoșani, nu au mai ajuns la școală pentru că microbuzul care îi transporta a rămas înzăpezit. La fel au pățit zeci de șoferi.

Dumitru Murărașu, șofer: “Acolo s-a blocat, viscol puternic, nu așa, peste 130-140 de kilometri la oră, acolo”.

În Iași, mai multe mașini au fost avariate de crengile copacilor care s-au rupt sub greutate zapezii.

De ce nu a înghețat pământul

 

Pe crestele munților, în Bucegi, s-a simțit cel mai tare și gerul: – 21 de grade pe Vârful Omu. Instalațiile de la Cota 2000 din Sinaia au fost oprite. Iar în Făgăraș, salvamontiștii avertizează că la cote înalte este risc mortal de avalanșă.

În depresiuni, la Întorsură Buzăului, cunoscută și ca Polul Frigului, a nins viscolit.

Cu toate că minima a fost de -10 grade și vântul pătrunzător, pământul nu a înghețat. Asta pentru că joi a fost mult prea cald pentru această perioada, apoi temperaturile au scăzut brusc și în acest interval, destul de scurt, pământul nu a avut timp să se răcească.

Și totuși saltul termic a fost uriaș. De la aproape 15 grade Celsius, joi, la -10 vineri.

Liliana Dima, meteorolog: “Februarie este renumit pentru 2-3 episoade de viscol și ger. După un episod de ninsoare s-ar putea ca mâine să avem ger, -20 de grade”.

Imaginile din satelit arată cum România a fost practic înghițită de gerul siberian, deși sub noi curge un val de aer cald. Turcia și Grecia rămân la temperaturi de primăvara. În schimb, la nord, este un frig de crapă pietrele.

Frigul a cuprins și Brașovul. Joi, oamenii se plimbau relaxați sub razele soarelui, dar vineri s-a așternut zăpada.

În Câmpulung Muscel, o bucată de tablă smulsă de pe un acoperiș putea răni trecătorii. Polițiștii au închis imediat zona.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.