Revista Q Magazine, interviu cu Bogdan Toader: Voi propune un PACT PENTRU PRAHOVA!

4 septembrie 2020  |  11:51  |  👁 1310 Vizualizari


Înainte de a fi un brand, „IUBESC PRAHOVA” a fost și este un sentiment. De aici a pornit totul…

 

OBLIGAŢIA DE A FACE BINE

Am vizitat Prahova, acum patru ani, în calitate de jurnalist din Republica Moldova, știind că este unul dintre județele cele mai active peste Prut prin proiectele culturale şi de finanțare pe care le desfășoară.

Am revenit acum, pentru a-l cunoaște pe cel care conduce unul dintre cele mai frumoase județe din România, președintele Consiliului Județean, Bogdan Toader.

Am încercat să-l „prindem” şi la București, pentru a realiza un interviu, dar vine în capitală foarte rar, pentru că îşi petrece majoritatea timpului în Prahova.

În ultima zi a lunii august, între numeroasele întâlniri şi vizite, am aflat cine este, cum trăieşte, cum lucrează și ce gândeşte cel mai tânăr dintre cei 41 de președinți de consilii județene, Bogdan Toader.

Mi-a mărturisit de la bun început că el chiar crede că Prahova poate fi considerată o ţară de sine stătătoare. Aici se găsesc toate bogăţiile naturale: sare, munţi, dealuri, vin, petrol, industrie, turism.

„Înainte de a fi o idee pentru un brand, Iubesc Prahova a fost și este un sentiment. Totul a plecat de la devotamentul față de prahoveni, de la patriotismul față de meleagurile prahovene, stare pe care îmi doresc să o transmit tuturor”, îmi spune președintele Toader.

„Iubesc Prahova” a devenit marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

Iubește judeţul dincolo de funcția pe care o deține și își dorește ca toți locuitorii acestuia să ajungă să poarte în suflet mândria apartenenței la aceste locuri. Inclusiv din acest motiv, candidează pentru un nou mandat la Consiliul Județean.

Am mii de km în picioare prin judeţ. Prahova are un potențial uriaș, care trebuie dezvoltat cu multă responsabilitate și coerență. Îi dedic tot timpul meu, studiez, mă perfecționez. Fac tot ce ține de mine să trecem la următorul nivel. Bineînțeles, încerc, inclusiv să verific problemele despre care mă informează oamenii, în teren, la fața locului”.

Spune despre el că este „un om normal, ancorat în realitate”. „Sunt corect, optimist, orientat pe soluții, dedicat, echilibrat, sociabil, deschis. Uneori, tind să acord prea mult credit celor din jur. De asemenea, spun oamenilor adevărul în față și unii nu acceptă acest fapt. Colegii mei zic despre mine că sunt tipicar”, recunoaşte el.

„Mă consider un om împlinit. L-aş mânia pe Dumnezeu, dacă m-aş plânge! Sunt pregătit pentru orice încercare!”

A fost educat într-o familie cu valori şi principii puternice, în care a învățat ce înseamnă seriozitatea, consecvența, responsabilitatea.

Vorbește puțin, dar emoționant, despre mama sa, pe care a pierdut-o pe când era adolescent: „A plecat dintre noi când aveam 13 ani, dar nu înainte de a-mi explica faptul că important în viață este să muncești, să fii cinstit, iar, la final, să lași ceva în urma ta”.

Lipsește mult de acasă, dar puţinele momente petrecute în familie le trăieşte cu intensitate alături de fiul său, Vladimir.

„Cred în Dumnezeu și în dreptate. Totdeauna am crezut că dacă faci bine, primești bine. În aceeași măsură, dacă faci rău, se întoarce când nici nu te aştepţi. Cei care primesc încrederea comunităţii au în fişa postuluiobligaţia de a face bine. Acesta trebuie să fie reperul!”.

Este pasionat de sport, încă din copilărie, când juca tenis, fotbal și baschet. A fost legitimat la Clubul Sportiv Școlar, apoi a continuat să facă sport din plăcere. Acum are două obiceiuri: serile de marți sunt pentru fotbal, iar diminețile de sâmbătă sunt dedicate tenisului.

În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean evidențiază performanţele tinerilor în diferite domenii, pentru a-i stimula și pentru a-i da exemplu. Organizează anual „Gala de excelenţă în educaţie”. Doar în 2019, 560 de elevi au fost răsplătiți cu premii în valoare totală de 267.584 lei.

În ziua în care l-am vizitat, a premiat câțiva tineri cicliști care au obținut rezultate la diferite competiții, chiar şi în această perioadă dificilă. În drum spre Grădina Botanică, acolo unde a avut loc evenimentul, mi-a spus că pandemia nu l-a încurcat să-şi desfăşoare activităţile, pe principiul: „Viaţa e ca mersul pe bicicletă: ca să-ţi menţii echilibrul, trebuie să te mişti în permanenţă”.

Nu are neîmpliniri: „Mă consider un om împlinit. L-aş mânia pe Dumnezeu, dacă m-aş plânge! Sunt împăcat cu mine însumi și pregătit pentru orice încercare”.

A avut și dezamăgiri în campaniile electorale, pe care le consideră perioade în care se dezvăluie adevăratul caracter al oamenilor: „Dacă înveţi ceva din dezamăgiri, este ca şi cum acestea devin revelaţii. Au fost oameni pe care i-am considerat la un moment dat prieteni, ulterior, mi-am dat seama că au fost cel mai uşor de cumpărat. Au existat, însă, şi persoane de-o modestie și o corectitudine aparte, care mi-au oferit susținerea totală atunci când mă așteptam mai puțin”.

L-am întrebat ce îi va spune lui Dumnezeu când va ajunge în faţa Lui. „Îi voi mulțumi, pentru că a fost bun cu mine și mi-a oferit oameni minunați în jur, dar și posibilitatea de a face, la rândul meu, bine comunității din care fac parte”, mi-a răspuns el.

CEL MAI TÂNĂR PREȘEDINTE DE CONSILIU JUDEȚEAN

„Trebuie să vrei să înveți în administrație și să te perfecționezi mereu”.Bogdan Toader crede în forţa tinerilor implicaţi în politică şi în administraţie.

 Consideră că povestea tânărului care n-a lucrat o zi în viața lui în administrație, dar, imediat după alegeri, se instalează „la butoane” şi pornește mecanismul după regulile sale, este doar literatură de campanie: 

„Trebuie să muncești de zece ori mai mult decât ceilalţi, care au ani şi experiență în spate. Trebuie să vrei să înveți în administrație și să te perfecționezi mereu, să ştii să asculți şi să mulțumești atunci când cineva experimentat te învaţă sau îţi dă un sfat despre cum să rezolvi o problemă”.Este conştient că nu se întâmplă aşa în viaţa reală, dar nu din raţiuni politice, pentru că unii sunt avangardişti, iar alţii mai conectaţi la realitate, „ci pentru că administraţia înseamnă muncă, ştiinţă de carte, legi, dialog, comunicare, empatie, respect pentru funcţionarul care îţi intră în birou, echilibru şi o atitudine non-conflictuală. Altfel, nu merge!”.

În calitate de preşedinte de CJ şi-a dorit, în primul rând, să transforme Spitalul Județean de Urgență Ploiești. În 2017 a început modernizarea Secției de Cardiologie și, în prezent, în clădirea de pe str. Găgeni, toate secțiile Spitalului sunt modernizate și dotate la standarde înalte.

Nu a reușit să finalizeze construirea noului corp al Spitalului Județean, dar a avansat mult și în această direcție, astfel încât acesta va deveni realitate, iar secțiile aflate, astăzi, în alte locații, vor fi transferate tot pe str. Găgeni.

„Îmi doresc ca prahovenii să aibă parte de cele mai calitative servicii medicale de stat din România. Medicii sunt eroi, într-adevăr, însă cred că omul sfințește locul. Şi asta e valabil şi în rândul doctorilor. Am mari așteptări de la lucrătorii din sistemul sanitar în ceea ce privește empatia și suportul moral de care pacienții prahoveni au nevoie”, declară Bogdan Toader.

A îmbunătățit serviciile medicale județene de la Maternitatea Ploiești și Spitalul Județean de Urgență Ploiești prin modernizare și dotarea cu aparatură performantă. Şi-a propus să construiască mai multe școli pentru copiii cu nevoi speciale. Una dintre ele, Școala Specială nr. 1 din Ploiești, este gata, cea de-a doua va fi la Breaza.

„Vreau să îmbunătățesc condițiile de viață pentru fiecare prahovean! Îmi doresc să circule pe drumuri bune, în siguranță, să avem cât mai mulți turiști și să generăm încredere din partea mediului de afaceri, locuri de muncă și prosperitate. Am reabilitat și modernizat, în 4 ani, 400 km de drumuri județene. Pot mai mult!”, relatează preşedintele CJ.

Bogdan Toader a dat un restart sportului din Prahova, înființând clubul sportiv de handbal feminin. După un an de activitate, echipa s-a calificat în primele 4 și va juca în Prima Ligă.

„Un lider trebuie să fie corect, orientat către soluții, dedicat, echilibrat”.

În Consiliul Județean Prahova, în majoritatea cazurilor, a obţinut voturile tuturor membrilor care proveneau din partide diferite. Nu au existat proiecte importante pe care colegii din alte partide să le saboteze. „Am reușit să am o colaborare bună cu reprezentanții tuturor partidelor politice, nu au existat blocaje”, spune el.

Este o dovadă clară că un bun manager poate fi un liant între cei care provin din partide diferite, atunci când vorbim de interesele cetăţenilor. Este de apreciat că și cei din PNL, ALDE, PMP au înțeles că proiectele primează în faţa carnetului de partid.

Au fost extinse, în toate localitățile prahovene, rețelele de apă, gaze, canalizare. CJ a susținut, la solicitarea primăriilor, prin parteneriate cu fonduri substanțiale, reabilitarea școlilor, dispensarelor, căminelor culturale, construcția de grădinițe, baze sportive, terenuri de sport, drumuri comunale etc.

„Am alocat cele mai multe fonduri către sectorul ONG-urilor din județ și voi continua să o fac”.

50.000 de lei pentru proiectele ONG-urilor din Educaţie

Vizită la Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr.1 care va fi deschis în această toamnă

Are și regrete…

„Îmi pare rău că nu am foarte multe atribuții în ceea ce privește rezolvarea problemei poluării. Devine din ce în ce mai stringentă și insist, constant, ca Garda de Mediu și instituțiile abilitate să își ia în serios menirea și să ia măsuri mult mai dure”, recunoaşte politicianul.

Nu a obținut ca DSP Prahova și Prefectura să ia în considerare solicitările Spitalului Județean de Urgență privind luarea de măsuri în așa fel încât să poată fi evitată aglomerarea pacienților suspecți de COVID-19.

Bogdan Toader a reușit să fie omul consensului și în ceea ce privește candidatura la alegerile din toamnă, unind trei partide în jurul „Alianței pentru Prahova”.

„Este un gest de normalitate pentru ca prahovenii să aibă garanția experienței, competenței, continuității marilor proiecte județene”, transmite candidatul PSD, PRO România, PPU-SL.

„Indiferent de culoarea primarilor sau a decidenților de la diferitele niveluri ale statului român, m-a interesat să avem o colaborare în beneficiul cetățenilor. Așa s-a întâmplat și în ceea ce privește Alianța pentru Prahova. Interesul meu este să am o echipă de oameni deciși, cu experiență în administrație, demni, care să pună suflet în proiectele pentru dezvoltarea comunității prahovene”, precizează el.

Nu are nicio contestație și nicio plângere penală, nicidecum un dosar penal. Inedit, aș spune, în „România normală” a ultimilor ani…

PNDL
757 DE MILIOANE DE LEI
PENTRU 164 DE LUCRĂRI
ÎN ZECI DE COMUNE ȘI ORAȘE DIN JUDEȚ

PRAHOVA, PE PRIMUL LOC LA FONDURI EUROPENE

Județul pe care-l conduce este lider regional în atragerea de fonduri europene. Nu există axă destinată consiliilor județene pe care să nu fi accesat bani europeni.

În timpul interviului, a înșirat numeroase cifre, sume, proiecte. Îl văd încrezător în șansele sale: „Sunt adeptul eficienței economice! Am fost preocupat în permanenţă să atragem fonduri externe la bugetul local. Am și reușit. Este vorba despre aproximativ 200 milioane de euro”.

Top trei proiecte pe care se va concentra în următorul mandat vizează: finalizarea procesului de modernizare a Spitalului Județean prin construirea noului corp de clădire, urmând ca secțiile externe să fie în același complex, extinderea Unității de Primiri Urgențe, reabilitarea completă a Maternității Ploiești, înființarea, la maternitate, a unui centru de primiri Urgențe pentru pediatrie, finalizarea, în parteneriat cu primăria Ploiești, a Centrului de Radioterapie; extinderea utilităților publice, apă, canalizare, gaze; proiecte de modernizare a infrastructurii rutiere; dezvoltarea Zonei Metropolitane; reducerea șomajului; crearea de noi locuri de muncă și acces mult mai facil spre platformele industriale.

Între două întâlniri – o vizită pe şantier şi premierea bicicliştilor – mi-a povestit despre un proiect major la care lucrează: PACTUL PENTRU PRAHOVA.

„În calitate de Președinte al Consiliului Județean, voi rămâne același partener de încredere al prahovenilor, al ONG-urilor, al primăriilor și voi promova, exclusiv, politici publice care să genereze dezvoltare durabilă, prosperitate și stabilitate. Voi rămâne același om deschis la dialog și voi propune consilierilor județeni din partea tuturor partidelor Pactul pentru Prahova şi sper ca partidele politice să treacă peste orgolii, punând prahovenii pe primul loc”.

L-am văzut optimist şi l-am întrebat, totuşi, ce şanse are, ţinând cont că actuala clasă politică este din ce în ce mai divizată şi radicalizată.

„E adevărat, PNL şi USR au strategia lor. N-ar fi corect să lansez acum anumite acuzaţii, dar pot să vă spun ceva ce e vizibil, după nouă luni de guvernare PNL. Cu ei la conducere, se întrevăd, din păcate, austeritatea și un trai mai greu pentru români”, a declarat Bogdan Toader.

Este încrezător în ceea ce privește viitorul PSD, dar și al României: „În ultimii ani, românii au știut să se facă auziți, iar partidele politice au fost obligate să se reformeze. Partidul Social Democrat are marea șansă şi resursele necesare în a dovedi că este cea mai bună opțiune pentru un viitor sigur, un trai mai bun, stabilitate și o Românie prosperă”.

Autostrăzi, investiții în infrastructura rutieră, medicală și educație – în jurul acestor domenii ar construi Bogdan Toader un proiect de țară pentru România: „Este imperativ necesar ca toate partidele să renunțe la orgolii și conflicte și să se unească pentru binele tuturor românilor: să facă un pact pentru țară”.

Pentru că nu există niciun semn că se va întâmpla asta la nivel național, Bogdan Toader îşi propune să o facă la Prahova.

Voi face o invitație către toți consilierii județeni, să ne așezăm la masă și să ne asumăm un angajament de cooperare pentru cel puţin 10 ani pentru binele prahovenilor”.

„Cred că este oportun să discutăm despre un pact al tuturor formaţiunilor politice care vor avea reprezentativitate la nivel local şi judeţean în perspectiva alegerilor locale, dar şi parlamentare. Propun o asumare politică pentru toţi cei care vor fi aleşi, pentru ca proiectele de dezvoltare pentru Prahova să aibă prioritate şi drum deschis, indiferent de opţiunile sau interesele politice. Voi face o invitație către toți consilierii județeni, să ne așezăm la masă și să ne asumăm un angajament de cooperare pentru cel puţin 10 ani pentru binele prahovenilor. Acesta ne va da posibilitatea să avem consens, să fim cu un pas înainte!”, relatează Bogdan Toader.

Consideră că dezvoltarea judeţului nu poate fi întârziată de interese politice sau electorale, iar aceasta este provocarea pe care o lansează tuturor partidelor.

„Trebuie să fim flexibili şi adaptabili, să construim şi să consolidăm, pentru că prahovenii contează!”, este crezul preşedintelui Consiliului Judeţean.

DECALOGUL LUI BOGDAN TOADER

Cred în… Dumnezeu și în dreptate.
Iubesc… Prahova.
Mama este… liantul între ceea ce sunt și vreau să devin.
Destinul meu… este în mâinile lui Dumnezeu.
Un mare conducător al României a fost… Alexandru Ioan Cuza.
Cea mai mare dezamăgire… este faptul că România, deși îndeplinește toate condițiile, nu se află astăzi în spațiul Schengen.
Prahova este… ACASĂ.
Ideologia social-democrată va fi… mereu necesară.
MOTTO: „Nu încerca să fii un om de succes, ci un om de valoare”. — Albert Einstein
Cartea preferată… „Moromeții” de Marin Preda.

sursa: https://www.qmagazine.ro/bogdan-toader-voi-propune-un-pact-pentru-prahova/?fbclid=IwAR1xrIDSaLMCD9XtXcwijH24qEMh-2a4TkVQykF6Q6ewcdHY6W9DWUnb6jk

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.