Reguli stricte la pelerinajul Sfântului Dimitrie cel Nou

21 octombrie 2021  |  06:10  |  👁 291 Vizualizari


Capitala se pregătește de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. În al doilea an de pandemie, mii de credincioși sunt așteptați pe Dealul Patriarhiei. Din cauza numărului mare de infectări cu Sars-Cov2, anul acesta regulile sunt stricte.

Evenimentele dedicate Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, ale cărui moste sunt depuse în Biserica Catedralei Patriarhale, încep astăzi. În scurt timp, într-o cermonie solemnă, racla cu moaștele sfinte va fi scoasă în pridvorul Catedralei.

Vor fi scoase și moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena. Anul acesta, credincioșii se vor închina și la racla cu moaștele Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț şi ale Sfântului Nectarie de la Eghina. Raclele vor fi acoperite cu capac transparent care va fi dezinfectat în permanentă. Seara, moaștele sfinte vor fi duse înapoi în biserică. Vor fi depuse în baldachinul din Curtea Patriarhiei, sâmbătă și vor sta până joi.

Pentru că situația infectarilor este extrem de gravă, anul acesta nu se va mai organiza procesiunea cu moaștele Sfinte pe străzile Capitalei, pentru a nu se creea aglomerație. De altfel, toți cei care vor veni să se închine la sfintele moaște, au de respectat măsuri stricte. Accesul se va face pe un singur rând, dinspre Piața Unirii. Oamenii vor păstra distanța 1.5 metri. Vor fi amenajate marcaje, iar voluntarii și preoții se vor plimba pe lângă pelerini pentru a le reamintii regulile sanitare.

După ce se reculeg la moaște, pelerinii vor pleca spre case prin ieșirea din Spatele Catedralei. Vor primii aghiasmă în sticle îmbuteliate. Voluntarii le vor da pelerinilor măști și dezinfectant în cazul în care aceștia nu vor avea. Credincioșii vor primii apă și pachete de mâncare, sigilate, de la câțiva voluntari care vor purta măști de protecție și mănuși. Slujbele se vor ține în catedrală cu maxim 70 de credincioși.

Marți și miercuri, slujbele se vor ține în aer liber, în altarul de vară. Vor putea participa aproximativ 200 de credincioși, care vor sta pe scaune așezate la distanță. Toți participanții vor fi obligați să poarte masca de protecție.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.