Reguli speciale de Florii și de Paște. Ce au decis autoritățile

22 aprilie 2021  |  03:25  |  👁 347 Vizualizari


Anul acesta, oamenii pot merge la biserică pentru slujba de Înviere, fără declarația pe proprie răspundere, anunță autoritățile, care au pus la punct toate detaliile, inclusiv pentru sărbătoarea de Florii, de duminică.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au trimis deja preoților din toată țara un set de îndrumări și reguli pentru sărbătorile pascale.

Există și un set de îndrumări pe care reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române l-a trimis deja preoților din toată țara și au ajuns și la credincioși. Este foarte important de precizat faptul că trebuie să purtăm mască de protecție dacă mergem la biserică și trebuie să păstrăm acea distanță de siguranță față de persoanele din jur de 2 metri în interiorul lăcașurilor de cult și de 1,5 metri în exteriorul bisericilor.

De altfel, cancelaria Sfântului Sinod a rugat preoții din toată țara să-și formeze echipe de voluntari, de 20-30 de voluntari, care vor avea ecuson. Trebuie ca această echipă să se asigure că vor exista fluxuri de intrare și de ieșire atât în biserici, cât și în curțile bisericilor pentru a nu se forma o îmbulzeală, o aglomerare foarte mare de credincioși.

De altfel, e important de precizat și faptul că duminica acum acele procesiuni impresionante pe care le știm nu vor avea loc. Sunt anulate iată pentru al doilea an consecutiv, însă preoții din fiecare parohie vor putea înconjura biserica respectivă, doar cu credincioșii din fiecare parohie și, de altfel, voluntarii vor distribui acele ramuri de salcie și de finic binecuvîntate. Voluntarii vor purta, evident, mască și mănuși de protecție.

Apoi, în noaptea de Înviere, putem merge la biserică, așa cum am spus. Se vor distribui și Paștile, acea pâine binecuvîntată și stropită cu aghiazmă și vin. Vor fi locuri special amenajate în exteriorul bisericilor. Acolo vor fi voluntari echipați corespunzător, care le vor înmâna aceste pliculețe – vor fi niște pachete de unică folosință cu această pâine – credincioșilor. Vor fi, de asemenea, fluxuri, se va intra printr-o parte și se va ieși prin altă parte.

De altfel, potrivit tradiției, începute încă din 2009, și anul acesta, Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge în România. Va fi oferită preoților care se vor afla sâmbătă, 1 mai, în Aeroportul Otopeni. Spre seară, Lumina Sfântă va ajunge și în majoritatea bisericilor din țară, iar la miezul nopții, spre deosebire de anul trecut, credincioșii vor putea aștepta în fața lăcașurilor de cult ca preoții să iasă și să-i îndemne pe credincioși, cu acel îndemn pe care îl știm cu toții, Veniți de luați Lumină. Trebuie doar să păstrăm masca de protecție și să avem grijă să nu ne apropiem foarte mult de cei din jur și ne vom bucura de aceste sărbători atât de importante pentru noi.

De altfel, e foarte important să nu uităm de cei care se află pe patul de suferință acum. Pentru acest lucru, preoții din toată țara și-au cumpărat deja combinezoane pentru a împărtăți bolnavii, dar și pentru a le duce Sfintele Paști acasă, dacă va fi cazul.

De altfel, autoritățile le-au oferit posibilitatea și libertatea preoților de a merge inclusiv în spitalele Covid, de a intra în secțiile de terapie intensivă și de a le face o rugăciune pacienților care în acest moment luptă pentru o gură de aer din vauza aestui virus”.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.