Razvan Ursu, deputat PSD Prahova, initiator al noii legi a constructiilor. Vezi aici modificarile aduse

17 octombrie 2019  |  13:07  |  👁 62 Vizualizari


Deputatul PSD Prahova Razvan Ursu se numara printre initiatorii modificarilor aduse legii constructiilor, adoptata marti de Parlament. Printre schimbări, se numără scurtarea perioadei de obținere a certificatului de urbanism, care va putea fi emis și în format digital sau eliminarea, pentru unele tipuri de construcții, a obligației de a obține anumite avize (precum cele de la mediu, de exemplu). De asemenea, se stabilește angajarea răspunderii autorităților pentru avizele emise.

Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii a fost adoptată ieri de Camera Deputaților. Tot ce mai rămâne de făcut, pentru a fi aplicabilă, este ca președintele României să o promulge și, ulterior, aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial.

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii (Plx 170/2019)

Pentru lucrări de modificare a compartimentărilor interioare si pentru lucrări de închidere a balcoanelor/logiilor existente se va emite autorizaţie de construire/desfiinţare în baza unei documentaţii de autorizare a lucrărilor cu conţinut simplificat, fara a se mai solicita avize.

(205) Pentru lucrări de modificare a compartimentărilor interioare se va emite autorizaţie de construire/desfiinţare în baza unei documentaţii de autorizare a lucrărilor cu conţinut simplificat, având următorul cuprins: memoriu de arhitectură, releveu, propunerea de compartimentare/desfiinţare şi avizul proiectantului iniţial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă / spaţiul aflat în proprietatea solicitantului indiferent de funcţiune, care urmează să fie supus compartimentării interioare.
(206) Pentru lucrări de închidere a balcoanelor/logiilor existente, se va emite autorizaţie de construire în baza unei documentaţii de autorizare cu conţinut simplificat având următorul cuprins: memoriu de arhitectură, releveu, faţadă, propunerea de închidere a balcoanelor/logiilor şi avizul proiectantului iniţial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă / spaţiul aflat în proprietatea solicitantului indiferent de funcţiune.
(207) Prevederile alineatelor (1) şi (2) nu se aplică construcţiilor expertizate şi încadrate în clasele I şi II de risc seismic.

Pentru lucrari de bransamente si racorduri nu se va mai emite autorizatie de construire, fiind necesar doar acordul de la adminstratorul drumului

l) lucrări de branșamente aeriene în zonele în care nu sunt interzise prin regulamentul local de urbanism;
m) lucrări de branșamente și racorduri executate pe domeniul public la infrastructura tehnico-edilitară existentă în zonă, cu acordul/autorizația administratorului drumului

Pentru lucrari de acoperire a terenurilor de sport existente si lucrari destinate desfasurarii evenimentelor culturale vor fi realizate in baza doar a unui aviz de amplasare , fara autorizatie de construrie

ș) lucrari pentru amplasarea de structuri usoare demontabile pentru acoperirea terenurilor de sport existente sau destinate desfasurarii evenimentelor culturale care vor fi realizate in baza unui aviz de amplasare.

Se creeaza cadrul legal prin care primariile sa poata finaliza construcțiile care nu mai pot fi finalizate conform prevederilor autorizației de construire.

La articolul 38, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:
(2) In vederea realizării lucrărilor prevăzute la alin.(1), autoritatea administrației publice locale pe teritoriul căreia se află construcțiile va aplica prevederile Legii nr.255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat, Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2019, iar imobilele pot fi trecute din proprietatea publică în proprietatea privată și valorificate, în condițiile legii.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.