Putin avertizează asupra unui nou caz „Srebrenica” dacă nu va exista o amnistie pentru estul Ucrainei

Russian President Vladimir Putin attends the XIX United Russia Party Congress in Moscow, Russia, November 23, 2019. Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY.

11 decembrie 2019  |  11:15  |  👁 105 Vizualizari


Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat marţi că locuitorii regiunilor separatiste din estul Ucrainei ar putea deveni ţintele forţelor guvernamentale de la Kiev dacă acestea vor primi controlul total al frontierei dintre regiunile respective şi Rusia.

Vorbind la o zi după prima sa întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, desfăşurată la Paris, Vladimir Putin a adus în discuţie masacrul din 1995 de la Srebrenica din timpul războiului din Bosnia.

Potrivit liderului rus, este necesară acordarea unei amnistii pentru locuitorii regiunilor Doneţk şi Lugansk înaintea oricărei predări a controlului frontierei.

‘Legea amnistiei încă nu a trecut. În timp ce partea ucraineană continuă să insiste: ”Daţi-ne ocazia să închidem graniţa folosind trupele noastre”. Dar îmi pot imagina ce s-ar întâmpla pe urmă’, a spus preşedintele rus.

„Ar fi Srebrenica, pur şi simplu”, vizavi de masacrul de la Srebrenica. Atunci forţele sârbe au ucis  8.000 de  musulmani în Srebrenica în 1995.

Conflictul dintre Kiev şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, început în urmă cu peste cinci ani, a făcut peste 13.000 de morţi. Acesta a declanşat cea mai gravă criza în relaţia Moscovei cu Occidentul de la sfârşitul Războiului Rece.

Cu ocazia summitului de la Paris, Putin şi Zelenski au convenit asupra unui schimb între toţi prizonierii din conflict. Cu toate acestea rămân în suspensie numeroase probleme legate de viitorul statut al regiunii.

Sursa: agerpres.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.