Proiect de lege: Terenurile cu ambrozie vor putea fi controlate tot timpul anului, nu doar până pe 30 iunie

13 martie 2023  |  11:08  |  👁 113 Vizualizari


Terenurile năpădite de ambrozie vor putea fi controlate tot timpul anului, și nu doar până pe 30 iunie ca în prezent. Proprietarii vizați vor avea la dispoziție două săptămâni să elimine buruiana de pe terenurile lor. În caz contrar vor fi amendați, iar primăriile vor putea interveni direct pentru eliminarea acestei buruieni, costurile urmând să fie suportate de către proprietarul contravenient. Cel puțin așa își propun inițiatorii unui nou proiect de lege menit să simplifice procedurile pentru combaterea acestui flagel care afectează anual sănătatea a sute de mii de români.

Pe fondul încălzirii climatice, în prezent ambrozia nu mai înflorește doar în lunile mai-iunie ale fiecărui an. Laolaltă cu dificultățile procedurale constatate pe teren și cu lipsa de cooperare a unor proprietari care-și lasă terenurile în paragină, situația nu face decât să prelungească starea de disconfort a românilor afectați de rinitele alergice provocate de această plantă. Mai mulți parlamentari USR, PNL și PSD propun schimbarea acestei stări de lucruri.

În prezent, nu sunt rare situațiile în care proprietarii contestă în instanță chiar și amenzile primite. În prezent, în lipsa prevederii legislative care să permită acest lucru, primăriile nu pot interveni pe terenurile infestate cu ambrozie.

Ambrozia este una dintre cauzele majore ale rinitei alergice în rândul populației, mai ales în perioada în care produce polen. Numai în 2021 s-au înregistrat peste 138.000 de noi cazuri de rinită alergică. Iar numărul românilor afectați de această plantă crește de la an la an.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.