Instanţa supremă a stabilit, luni, că probele şi rechizitoriul ex-magistraţilor DNA Mircea Negulescu şi Lucian Onea prin care cei doi sunt acuzaţi de pretinse fapte de represiune nedreaptă, respectă normele procedurale iar cazul poate fi analizat pe fond de judecătorii instanţei.
Decizia de luni nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă dar un alt complet de judecată.
„Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile invocate de inculpa?ii Onea Lucian Gabriel şi Negulescu Mircea. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr. 21/P/2018 din data de 12 iulie 2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, privind pe inculpaţii Onea Lucian Gabriel şi Negulescu Mircea, precum şi legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
Dispune începerea judecăţii în cauza privind pe inculpaţii Onea Lucian Gabriel şi Negulescu Mircea. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa de Cameră de consiliu, azi, 2 martie 2020.”, se arată în minuta instanţei supreme.
Pe parcursul fazei de cameră preliminară Negulescu şi Onea au invocat mai multe excepţii ce au fost respinse de către judecătorul de cameră.
Acum instanţa urmează să stabilească dacă rechizitoriul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie îndeplineşte condiţiile de procedură din CPP şi se poate trece la judecata efectivă sau dacă el trebuie restituit provizoriu sau general la parchet pentru refacerea unor acte.
În acest dosar judecătorul de cameră preliminară a prelungit succesiv până recent măsura preventivă a controlului judiciar pe numele celor doi şi totodată a respins mai multe excepţii de nulitate invocate de cei doi.
Procurorii Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie i-au trimis în judecată, în luna iulie 2019, pe fostul procuror-şef DNA PLoieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu, pentru comiterea mai multor infracţiuni.
„Inculpatului Onea Lucian Gabriel, în calitate de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, în instrumentarea a două dosare penale, în calitate de procuror de caz, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denunţător să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoanei imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane – locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârșită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
De asemenea, Lucian Onea, cu ajutorul lui Mircea Negulescu, la data respectivă procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor faţă de o persoană despre care ştia că nu este vinovată.
Totodată, Lucian Gabriel Onea, cu sprijinul lui Mircea Negulescu, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător.
„În rechizitoriu, se mai reţine că inculpatul Onea Lucian Gabriel, în calitate de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, în mod repetat, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în perioada aprilie – mai 2015, l-au determinat pe martorul denunţător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, a unui denunţ şi a unor tabele în format electronic conţinând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparţine unor cetăţeni români imaginari”, se arată în rechizitoriu.
Dosarulse află în faza camerei preliminare la instanța supremă.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.