Prima bicicletă electrică a fost inventată de un român

30 octombrie 2019  |  12:04  |  👁 519 Vizualizari


Se ştie că România a avut în istoria sa modernă o serie de inventatori de renume mondial, ale căror descoperiri au schimbat lumea şi au influenţat felul în care aceasta arată astăzi. Există însă şi poveşti mai puţin cunoscute, precum cea a lui Sigismund Şleifer, cel care a inventat la începutul anilor ’70 o bicicletă electrică care a atras atenţia Occidentului. Denumit Elmo, acronim de la Electric moped, vehiculul pe două roţi a fost subiectul unui reportaj realizat de jurnalistul BBC, Raymond Baxter.

Practic, în epoca în care fenomenul bicicletelor şi trotinetelor electrice importate din Vest ne-a invadat străzile, aflăm că, de fapt, curentul s-a născut chiar aici.

Pentru invenția sa, inginerul a primit o primă de 5000 de lei și un exemplar pe care să-l folosească pentru uz personal. În schimb, aşa cum îşi aminteşte Sigismund Şleifer, un inventator francez care a brevetat o invenţie similară a reuşit să o vândă pe un milion de dolari.

Cum spuneam, bicicleta electrică e tot mai des întâlnită în deplasarea urbană. Ceea ce e foarte bine, pentru că, într-un trafic ajuns infernal, cu cât mai mulți vor alege mopeduri nepoluante, cu atât va crește calitatea aerului pe care îl respirăm. Deveniți spaima automobiliștilor, toți cei care folosesc carosabilul (iar legea mai nou îi obligă pe toți, acolo unde nu sunt piste speciale, să meargă pe carosabil și nu pe trotuare, printre pietoni). La fel, pentru siguranța proprie, recomandarea de bun simț este să se folosească elemente și echipamente de protecție.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.