Premiul Nobel pentru Pace 2022: Ucraina sau problemele de climă? Care sunt cele mai vehiculate nume

7 octombrie 2022  |  09:14  |  👁 302 Vizualizari


Un premiu care să fie o critică la adresa lui Vladimir Putin? Un semnal de alarmă în fața urgenței climatice? O abordare complet diferită, sau chiar… niciun premiu? Premiul Nobel pentru Pace este decernat vinerea aceasta în plin război în Ucraina, notează AFP.

Premiul va fi anunțat la ora 11.00, la Oslo, în contextul invaziei rusești în Ucraina, care a aruncat Europa într-una dintre cele mai grave crize de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Dintre nominalizări, știm doar numărul, nu și numele: 343 în acest an, adică 251 de persoane și 92 de organizații. Ca de obicei, „Nobelologii” sunt nevoiți să se rezume la simple speculații.

Războiul din Ucraina, greu de ignorat de Comitetul Nobel

Având în vedere că războiul din Ucraina și distrugerile din această țară au dominat știrile internaționale de la începutul anului, unii consideră că este greu de ignorat de către Comitetul Nobel.

„Probabil că vom avea un premiu care, într-un fel sau altul, va arăta spre Ucraina”, a declarat joi Henrik Urdal, directorul Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo, la radioul NRK.

El crede că ar fi eligibile Svetlana Tihanovskaia, o figură a opoziției din Belarus, și Alexei Navalinîi, o figură a opoziției din Rusia.

Sau Curtea Internațională de Justiție de la Haga, care în martie a ordonat oprirea imediată a ofensivei rusești, sau chiar Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați, întrucât ostilitățile au provocat strămutarea a milioane de persoane.

De asemenea, sunt menționate entități care documentează presupusele crime de război, cum ar fi Curtea Penală Internațională, care are sediul tot la Haga, sau site-ul de investigații Bellingcat.

SURSAhttps://www.hotnews.ro/stiri-international-25832248-premiul-nobel-pentru-pace-2022-ucraina-sau-problemele-clima-care-sunt-cele-mai-vehiculate-nume.htm

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.