Premierul Boris Johnson, principalul vinovat al dezastrului sanitar provocat de coronavirus în Marea Britanie. Raport parlamentar. Familiile celor decedați vor acum mai mult decât o anchetă parlamentară

14 octombrie 2021  |  05:52  |  👁 220 Vizualizari


Gestionarea pandemiei de coronavirus a fost, în Marea Britanie, în prima fază, unul dintre cele mai mari eșecuri din istoria Regatului. Este concluzia unui raport parlamentar, care îi face vinovați pe membrii guvernului, și în primul rând pe premierul Boris Johnson, pentru dezastrul de la începutul pandemiei. Dezvăluirile apar chiar când el este cu familia în vacanță, în Spania.

Raportul, extrem de critic, afirmă că executivul britanic a comis „erori grave”, a întârziat să acționeze în fața avalanșei de cazuri COVID și, când s-a hotărât, în loc să declare rapid o carantină, a impus restricții progresive.

JONATHAN ASHWORTH, parlamentar laburist: „Alte țări luau decizii, noi nu. Și asta pentru că ne-am angajat în strategia de a permite infecției să se răspândească, în speranța că se obţine imunitatea colectivă. A fost o greșeală catastrofală„.

Miniştrii nu respectau sfaturile specialiştilor. Au existat voci autorizate care îi avertizau la fiecare pas că se angajează pe un drum greșit. Așa a ajuns Marea Britanie una dintre ţările din Europa cele mai afectate de pandemie, cu aproape 138.000 de morţi.

Familiile bolnavilor decedați vor acum mai mult decât o anchetă parlamentară.

LINDSAY JACKSON, fiica unei bolnave decedate: „Nu e de joacă. Mama mea nu și-a pierdut viața într-un joc. Cred că a murit din cauza greșelilor făcute de guvern. Și vreau să știu despre asta, vreau să aud despre asta într-o anchetă judiciară completă„.

O anchetă publică asupra modului în care guvernul britanic a gestionat pandemia este prevăzută pentru anul viitor. E cerută chiar și de foști consilieri ai premierului Johnson.

DOMINIC CUMMINGS, fost consilier al premierului: Din păcate, premierul, glumeţ cum este, nu ne-a susţinut eforturile. Acum avem un prim-ministru în glumă și un glumeț care conduce opoziţia laburistăAvem nevoie de un nou sistem politic„.

Chiar dacă scoate la iveală eşecuri şi întârzieri, raportul subliniază succesul campaniei de vaccinare care a început în Marea Britanie în decembrie 2020.

În prezent, peste 78% dintre cetăţenii britanici cu vârste peste 12 ani sunt vaccinaţi cu schema completă.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.