Peste 700 de militari participă la exercițiul Poseidon 21 din Marea Neagră. Sunt implicate forțe din România, Statele Unite ale Americii, Bulgaria, Franţa, Grecia, Spania şi Turcia

26 februarie 2021  |  09:38  |  👁 380 Vizualizari


Forţele Navale Române organizează în perioada 26 februarie – 6 martie aplicaţia „Poseidon 21”, primul exerciţiu multinaţional întrunit din anul 2021, la care participă peste 700 de militari români şi străini. Vor fi utilizate 13 nave militare, 9 aparate de zbor, o autospecială de intervenţie pirotehnică şi un robot subacvatic telecomandat.

„Poseidon 21” este un exerciţiu cu un grad de complexitate ridicat, care urmăreşte utilizarea optimă a capabilităţilor NATO pentru consolidarea reacţiei rapide a Alianţei.

„Deschiderea exerciţiului multinaţional „Poseidon 21″ este planificată sâmbătă, la Terminalul de Pasageri din Portul Constanţa. Comandamentul Flotei din Constanţa conduce activităţile de instruire planificate pe mare, pe uscat şi în aer, în care sunt integrate forţe şi mijloace din Bulgaria, Franţa, Grecia, România, Spania, Statele Unite ale Americii şi Turcia”, precizează Statul Major al Forţelor Navale.

Forțele Navale Române vor participa cu puitorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, nava militară hidrografică „Cpt. cdor Alexandru Cătuneanu”, nava rapidă de scafandri „Venus”, remorcherele de port şi radă „Vârtosul” şi „Voinicul”, cu două detaşamente scafandri EOD (specializați în lupta împotriva amenințărilor subacvatice), scafandri fluviali şi scafandri salvatori, precum şi cu un elicopter Puma Naval.

Militarii străini aliaţi sunt prezenţi cu vânătoarele de mine BGS „Tsibar” (Bulgaria) şi HS „Evropi”, un robot subacvatic telecomandat (Turcia), scafandri EOD (SUA) şi aeronave de luptă „Rafale” (Franţa), Eurofighter „Typhoon” (Spania).

Comandamentul Maritim Aliat al NATO a aprobat participarea la Exerciţiul multinaţional „Poseidon 21” a Grupării Navale Permanente NATO de Luptă Împotriva Minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group), care este alcătuită din nava-comandant TCG „Sokullu Mehmet Paşa” (Turcia), dragoarele maritime „Locotenent Lupu Dinescu” (România) şi BGS „Priboy” (Bulgaria) şi vânătoarele de mine ESPS „Tajo” (Spania) şi TCG „Ayvalik” (Turcia).

România implică la exerciţiul „Poseidon 21” două aeronave MIG-21 Lancer, un elicopter IAR 330 MEDEVAC, un pluton de infanterie de la Brigada 9 Mărăşeşti, o navă de patrulare şi intervenţie a Gărzii de Coastă, o autospecială de intervenţie pirotehnică şi o ambulanţă din structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Scenariul exerciţiului cuprinde secvenţe întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, în care vor fi aplicate proceduri operaţionale NATO de cercetare hidrografică, de identificare şi neutralizare a minelor marine şi a dispozitivelor explozive improvizate, secvenţe combinate de luptă împotriva aviaţiei inamice, a navelor de suprafaţă şi a submarinelor, precum şi manevre de remorcare a unei nave avariate, de reaprovizionare pe mare şi de acordare a primului ajutor.

În zona terestră, va fi organizată o operațiune pentru situaţia producerii unei explozii la o construcţie hidrotehnică din zona litoralului românesc.

Navele militare străine din gruparea SNMCMG-2  sosesc astăzi în portul Constanţa, pentru o escală de trei zile, pe parcursul căreia sunt programate ateliere de lucru premergătoare desfăşurării antrenamentelor pe mare.

Toate secvenţele exerciţiului „Poseidon 21” sunt planificate în acord cu măsurile dispuse de către autorităţile naţionale din România şi din statele participante pentru prevenirea infectării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

„Poseidon 21” este cuprins în Programul NATO de instruire multinaţională consolidată-întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training), un concept complex, destinat instruirii forţelor aliate. A fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varşovia, în anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european, precum şi pentru a asigura prezenţa continuă în regiunea Mării Negre.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.