Peste 500.000 de români sunt în vizorul ANAF pentru venituri nedeclarate. Cel mai bogat are patru milioane de euro nedovediți

14 iulie 2022  |  07:05  |  👁 229 Vizualizari


Peste o jumătate de milion de români sunt în vizorul inspectorilor fiscali de la ANAF pentru că ar fi obținut venituri pe care nu le-au declarat și pentru care nu au plătit impozite în ultimii ani.
Cei mai bogați dintre ei, în jur de 200, sunt deja verificați. Este vorba despre oameni cu averi de milioane de euro pe care inspectorii le-au descoperit, prin cercetarea conturilor din bancă, a proprietăților și chiar a activității online.
ANAF a intensificat controalele în această lună, nu doar pentru persoanele fizice, ci și pentru marile companii.
Apartamente, case, terenuri, mașini de lux și chiar iahturi. Astfel de averi nedeclarate au găsit inspectorii ANAF la 215 persoane care sunt verificate în prima fază, acum în luna iulie.
Cel mai bogat dintre românii verificați are de oferit explicații pentru patru milioane de euro
Cel mai bogat român controlat are peste patru milioane de euro pentru care trebuie să dea socoteală, diferență între averea declarată și cea găsită de inspectori, după ce aceștia au verificat conturile în bănci și împrumuturile către propriile societăți. Cea mai mică sumă nedeclarată, în această etapă, este de 500.000 de euro.
Vor fi verificaţi toți cei care au o diferență de cel puțin 10% între ce au declarat și averea descoperită de ANAF, dacă suma depășește 50.000 de lei.
Lucian Heiuș, președinte ANAF: ”Avem acces prin bazele de date ale ANAF şi parteneriate cu alte instituţii şi putem să identificăm astăzi, fără nicio problemă şi într-un timp foarte scurt, ce bunuri imobile şi mobile a achiziţionat o persoană,cu cât au crescut conturile în bănci şi cu cât şi-au creditat propriile societăţi sau cu cât au majorat capitalul social al acelor societăţi”.
Pentru că a crescut numărul controalelor, au fost mutați 100 de inspectori de la alte structuri pentru verificarea persoanelor fizice. Nu este exclus ca aceștia să urmărească și ce postează pe rețelele sociale cei vizaţi.
În plus, sunt urmăriți și „influencerii” care fac bani din activitatea online. Aceștia trebuie să declare toți banii obținuți și să plătească impozite. Mulți fac deja asta.
Spre exemplu, Ioana Vișănescu are 36 de mii de urmăritori pe Instagram și câștigă bani din promovarea unor produse.
Cei de la ANAF au acces și la informații din alte țări, așa că nu pot fi ascunse casele de vacanță sau bunurile din străinătate. Așa au descoperit peste 130 de milioane de euro, bani nedeclarați, dar obținuți de 63 de români din tranzacționarea de criptomonede.
Lucian Heiuș, președinte ANAF: ”Sumele de bani veneau de la acele platforme semireglementate pe care se tranzacționează criptomonedele. Sunt controlați, se impozitează, unii au plătit, alții urmează… 45 de milioane declarați și achitați, două milioane ca și impozite care trebuie să fie datorate. Societatea evoluează. Modalitățile de a obține bani legal, dar și ilegal, sunt din ce în ce mai diverse și atunci și noi, ca Fisc, trebuie să ținem pasul cu schimbările care apar”.
Cei găsiți în neregulă au la dispoziție 60 de zile să completeze o declarație și să justifice de unde au averea respectivă. Dacă nu au dovezi…
Andreea Gheorghe, Consultant Fiscal: ”Veniturile respective vor fi impozitate cu 16%, se vor calcula și penalități și dobânzi de întârziere și ai două variante: fie plătești, fie vei contesta decizia respectivă, însă din statisticile puse la dispoziție de ANAF în ultima vreme, undeva la 80% din contestații au fost pierdute în instanță”.
În paralel, ANAF a început peste 550 de controale la marile companii, mai ales că un sfert dintre cele vizate au mers pe pierdere ani la rând. În plus, au început verificări și pe litoral sau în alte zone turistice, împreună cu inspectorii de la ITM. Autorităţile vor să afle cine lucrează la negru.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.