Pensiile românilor nu fac față scumpirilor. Cu cât s-ar putea mări în 2023

14 septembrie 2022  |  05:32  |  👁 226 Vizualizari


Cu mici măriri din când în când, pensiile românilor nu mai țin pasul cu scumpirile. O arată chiar datele Institutului de Statistică. Pensia medie a ajuns la 1.850 de lei, după ce a crescut cu 11 procente într-un an.

În tot acest timp, inflația a trecut de 15 procente, ceea ce înseamnă ca mulți seniori din România, abia își drămuiesc banii. În tot acest timp, liderii politici se feresc să spună cu cât vor crește pensiile, de anul viitor.

Inflația lovește tot mai puternic în bugetul pensionarilor. Avem peste cinci milioane de seniori, care se descurcă tot mai greu din cauza valului de scumpiri.

La cât a ajuns pensia medie, în funcție de regiune

În evoluția pensiei medii, sunt creșteri mărunte de la trimestru la trimestru. În aprilie-iunie, anul acesta, pensia medie a ajuns la 1.851 lei, adică a urcat cu 0,3% față de primele trei luni din an. Dar dacă ne uităm pe ultimul an, când inflația a ajuns la 15%, e clar că majorările de pensii nu au cum sa acopere scumpirile.

Pensia medie variază mult dacă ne uităm pe harta țării, iar diferențele sunt de aproape 1.000 de lei între județe. Comparăm aici extremele – vedeți că, în Botoșani, un pensionar obișnuit trebuie să se descurce cu 1.400 de lei de lei, pe când în Hunedoara media este cu aproape o mie de lei mai mare. Trebuie spus că Hunedoara apare cu cea mai mare pensie medie pentru că sunt mulți foști lucrători în mine și în centrale, care au muncit în conditii grele- ca urmare, acum au punctaje mari la pensie.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.