Participarea românească în Afganistan, o campanie de 3 miliarde de lei. Țara noastră se retrage după 19 ani

20 aprilie 2021  |  06:34  |  👁 444 Vizualizari


Luna viitoare România va începe retragerea militarilor din Afganistan. Din motive de securitate, calendarul aducerii acasă a celor puțin peste 600 de militari este secret, însă este sincronizat permanent cu planificările celorlalți membri ai Alianței Nord Atlantice, a declarat pentru TVR Nicolae Ciucă, ministrul Apărării. Săptămâna trecută, miniștrii de Externe și ai Apărării din NATO au decis ca până pe 11 septembrie cei peste 10.000 de militari ai Coaliției sub comanda NATO să părăsească Afganistanul.

După o campanie de 19 ani, România va începe peste câteva săptămâni să-și retragă militarii din Afganistan. În acest moment, cu un contingent de 611 oameni, țara noastră este al cincilea contributor al Coaliției Internaționale. Misiunea din Afganistan a reprezentat pentru Armata română și un proces de modernizare forțată într-o zonă de război. Cu doar un deceniu înainte de războiul din Asia, militarii români erau folosiți mai mult la munci agricole și pe șantierele naționale.

Potrivit Ministerului Apărării, războiul din Afganistan a costat România în jur de 3 miliarde de lei. În cele aproape două decenii de campanie, armata a pierdut 27 de oameni și a înregistrat peste 200 de răniți.

În ciuda declarațiilor optimiste ale liderilor politici din NATO, analiștii se tem că retragerea din Afganistan i-ar putea aduce rapid la putere pe extremiști, Irakul fiind cel mai bun exemplu în acest sens. Conducerea de la Kabul s-ar putea să nu facă față singură talibanilor, în condițiile în care acum 80% din cheltuielile publice din Afganistan sunt susținute de comunitatea internațională.

Din 2002 și până în prezent, România a trimis în Afganistan peste 32000 de militari. Cea mai mare prezență a fost în perioada 2010-2013, când contingentul românesc a ajuns la aproape 2000 de oameni.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.